Cressen zijn jonge plantjes, vers gekiemde zaden van 100% natuurlijke, aromatische planten, bekend om hun intense smaak en geur. Tijdens de proeverij ontdekken bezoekers hoeveel smaak er in zo’n klein plantje kan zitten, wat je ermee kunt bereiden én waarom topchefs wereldwijd deze bijzondere ingrediënten omarmen.
Via een interactieve smaakquiz proberen deelnemers verschillende soorten Cressen te koppelen aan herkenbare smaken – een speelse en verrassende uitdaging voor jong en oud.
Naast hun smaak zijn ze ook interessant vanwege hun inhoudsstoffen. Zo bevat broccoli sulforafaan, een stof waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat deze een positieve invloed op de gezondheid heeft. De jonge broccoli-cressen bevatten een hogere concentratie sulforafaan dan de volgroeide broccoli.

De tuin van museum Sow to Grow in Enkhuizen. Foto: Sow to Grow.
Deze gratis proeverij wordt georganiseerd in samenwerking met Koppert Cress uit Monster, de toonaangevende producent van Cressen, bloemen en jonge plantjes. Hun producten worden wereldwijd geleverd aan chef-koks die smaak, kwaliteit én gezondheid centraal stellen in hun keuken.
Naast de Cressen-proeverij biedt Sow to Grow een breed scala aan tentoonstellingen, presentaties en workshops. Alle activiteiten zijn gericht op het vergroten van het bewustzijn over plantenveredeling en de impact ervan op ons dagelijks leven. Bezoekers kunnen zich onderdompelen in de vernieuwde Westertuin, de Kloostertuin, Regentessenkamer en museumzalen – er is voor ieder wat wils.

Cressenproeverij. Foto: Sow to Grow.
Kom naar Sow to Grow en ontdek de fascinerende wereld van plantenveredeling. Beleef, proef en leer hoe planten bijdragen aan een gezondere en smakelijkere toekomst.
Bron: Sow to Grow
Publicatiedatum: 24/08/2025
Vul deze informatie aan of geef een reactie.