Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Provincie Noord-Holland pleit voor nationale aanpak behoud scheepswrakken Rede van Texel

De provincie Noord-Holland wil voorkomen dat Nederlands maritiem erfgoed verloren gaat en pleit bij partijen in de Tweede Kamer voor een nationale aanpak. De stroming in de Waddenzee verandert: diepe geulen verplaatsen langzaam en spoelen zo steeds meer waardevolle scheepswrakken weg. Als er nu geen actie wordt ondernomen, verdwijnen er binnen 20 jaar vele schatten uit de Nederlandse geschiedenis.

In de westelijke Waddenzee bij Texel, de Rede van Texel, liggen veel wrakken van schepen die in de 17e eeuw op Amsterdam, Hoorn en Enkhuizen voeren. Bij de Rede van Texel wachtten in die tijd veel schepen op gunstige wind. De kwetsbare wrakken dreigen te verdwijnen als gevolg van bodemerosie.

De vondst van ‘de jurk’ in het Palmhoutwrak laat zien dat er bijzondere schatten op onze zeebodem liggen. Om de wrakken en hun inhoud te behouden, moeten ze binnen een periode van 8 á 10 jaar worden opgespoord en onderzocht. Wanneer ze waardevol genoeg zijn moeten ze worden beschermd of opgegraven, geconserveerd en tentoongesteld. Het (lopende) onderzoek en de resultaten kunnen worden uitgelicht in educatieve programma’s, documentaires en naslagwerken. Op deze manier geven we onze rijke geschiedenis door aan de volgende generatie.

Voor dit alles is specifieke expertise, materieel, technieken en menskracht nodig. Alleen door een nationale aanpak kunnen we deze waardevolle erfenis behouden.

Waddenzee vanaf de Lancasterdijk, Texel. Via De Erfgoedstem.

Bron: De Erfgoedstem

Publicatiedatum: 21/05/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.