Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Fake news in de Middeleeuwen

De middeleeuwse kronieken staan vol met fantastische beschrijvingen over hoe koningen, bisschoppen en graven aan hun eind kwamen. Veelal stierven ze een gewelddadige dood door toedoen van iemand anders. Maar wat is feit en wat is fictie? Op donderdag 13 juni wordt in Huis van Hilde het boek ‘Moord ende doodslag’ van Kees Nieuwenhuijsen besproken met een lezing van de auteur zelf.

Geruchtmakende (moord)zaken

In Moord ende Doodslag reconstrueert Kees Nieuwenhuijsen bijna veertig zaken uit de middeleeuwse geschiedenis van Nederland. Hij gaat terug naar de originele geschriften, en vergelijkt deze met latere verslaggeving, historische feiten en andere bronnen. Hij beoordeelt of er sprake is van geschiedvervalsing, en of die vervalsing bewust is gefabriceerd om politieke of religieuze redenen of is ontstaan doordat kroniekschrijvers hun fantasie de vrije loop lieten.

In deze eerste editie van Hildes Leeskring, de ‘leesclub’ van archeologiemuseum Huis van Hilde, zal auteur Kees Nieuwenhuijsen aanwezig zijn en een lezing verzorgen over de achtergronden van zijn boek waarna de deelnemers onder begeleiding samen in gesprek gaan over de inhoud.

Kees Nieuwenhuijsen.

Hildes Leeskring

In 2024 is Huis van Hilde in samenwerking met kantoorboekhandel Laan uit Castricum gestart met een eigen leeskring voor iedereen die graag geschiedenisboeken of historische romans leest. De boeken die worden besproken sluiten aan bij de tijdelijke tentoonstelling. In de eerste helft van 2024 is dat ‘De Makers van Holland’.

De eerste editie van Hildes Leeskring waarin Moord ende Doodslag centraal staat is op 13 juni en start om 20:00 uur. Vooraf is er gelegenheid om de tijdelijke tentoonstelling te bezoeken. Entree voor Hildes Leeskring kost €10,00 incl. koffie/thee én bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling De Makers van Holland. Het is handig het boek van tevoren gelezen te hebben. Koop je het boek bij Kantoorboekhandel Laan, dan ontvang je 50% korting op een entreeticket. Op 13 juni is er uiteraard ook gelegenheid een gesigneerd exemplaar te kopen.

Moord ende doodslag.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.huisvanhilde.nl.

Bron: Huis van Hilde

Publicatiedatum: 21/05/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.