
De officiële uitreiking van het schildje aan de Volmolen werd verricht door Susan Lammers, algemeen directeur van de RCE, en Bert Boer, directeur van Nederland Monumentenland. Ook wethouder Rutger Dijksterhuis was aanwezig namens de gemeente Amersfoort, eigenaar van het monument. Nathalie Cassee nam het schildje in ontvangst.
“Het monumentenschildje is een krachtig symbool. Het maakt ons erfgoed zichtbaar én beleefbaar. Dat past precies bij onze missie: mensen verbinden met monumenten,” aldus Bert Boer tijdens het persmoment.
Amersfoort als stad van monumenten en makers
De Volmolen, een voormalige watermolen uit 1645 waar geweven wol vervilt werd tot kledingstof, vormde een passend decor voor dit officiële moment. Ooit gebouwd voor de textielnijverheid, heeft het gebouw inmiddels een nieuwe culturele bestemming gekregen. Nathalie Cassee, huurder van het monument en oprichter van De Katoendrukkerij, was aanwezig om te laten zien hoe het erfgoed op eigentijdse wijze wordt benut. In haar atelier brengt zij het ambacht van katoendrukken naar deze historische plek. De Volmolen staat nu als enige overgebleven volmolen in Amersfoort symbool voor de eeuwenlange textielnijverheid in de stad. Een unieke combinatie van materieel en immaterieel erfgoed.
Wethouder Dijksterhuis (Erfgoed, monumenten en archeologie): “Met meer dan 500 rijksmonumenten, ruim 150 gemeentelijke monumenten en tal van erfgoedorganisaties die in hier gevestigd zijn, is Amersfoort dé erfgoedstad van Nederland. Een belangrijke manier om erfgoed en monumenten te behouden voor de toekomst, is door ze een eigentijdse invulling te geven. Met eerbied voor het verleden. Rijksmonument de Volmolen is daar een prachtig voorbeeld van.”

Uitreiking van monumentenschildje aan rijksmonument de Volmolen in Amersfoort. V.l.n.r: Susan Lammers, Bert Boer, Nathalie Cassee, Rutger Dijksterhuis. Via De Erfgoedstem.
Nieuwe fase, vertrouwd beeld
De ANWB heeft zich decennialang ingezet voor de verspreiding van de monumentenschildjes. Met het overdragen van deze taak per 2025 komt de verantwoordelijkheid nu te liggen bij een organisatie die zich primair richt op de verbinding tussen mensen en monumenten. Monumenteigenaren kunnen hun schildjes aanvragen bij stichting Nederland Monumentenland via www.monumentenland.nl/monumentenschildjes.
Voor een monumentenschildje voor provinciale monumenten in Noord-Holland kunnen eigenaren terecht bij de provincie Noord-Holland. De provincie verstrekt kosteloos een monumentenschildje om eigenaren, bewoners en gebruikers van monumenten voor hun inzet te bedanken.
Over Nederland Monumentenland
Stichting Nederland Monumentenland verbindt monumenten met het dagelijks leven van alle Nederlanders. Door ontmoetingen tussen monumenteigenaren, erfgoedprofessionals, publiek én monumenten te organiseren en te faciliteren, worden de monumenten volop beleefd, opnieuw gewaardeerd en gekoesterd. Op deze manier creëert de stichting cultureel bewustzijn en wordt het draagvlak voor het behoud van monumenten vergroot. Nederland Monumentenland organiseert onder meer: de VriendenLoterij Open Monumentendag, de Open Monumenten Klassendag, het Nationaal Monumentencongres en de Erfgoedvrijwilligersprijs.
Bron: De Erfgoedstem
Publicatiedatum: 13/04/2025
Vul deze informatie aan of geef een reactie.