Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Gestolen schilderij van Westfries Museum teruggevonden in Polen

Bijna 20 jaar na de geruchtmakende kunstroof in het Westfries Museum heeft de Poolse politie bij een inval in een appartement in Krakau het schilderij ‘Rebecca en Eliëzer’ van de Hoornse schilder Jan Linsen teruggevonden. Het bleek in handen van een man met de Oekraïense nationaliteit. Het museum is zeer verheugd over de vondst. Directeur Ad Geerdink: “Dit sterkt ons in de overtuiging dat de nu nog missende 18 kunstwerken ooit ook weer in het museum te zien zullen zijn."

In januari 2005 werden bij een inbraak in het Westfries Museum 24 schilderijen uit de 17e en 18e eeuw gestolen, plus tientallen stuks zilver uit dezelfde periode. Meer dan tien jaar was er geen spoor van de gestolen kunstwerken. Tot in 2015 een foto van het nu teruggevonden schilderij opdook op het internet. Dat wekte de interesse van kunstdetective Arthur Brand, die sinds die tijd speurt naar de Westfriese kunstwerken. Dat leidde in 2016 tot de teruggave van vijf schilderijen, die in Oekraïne waren geconfisqueerd.

Inbraak in 2005. Beeld: Westfries Museum

In redelijk goede staat

Hoewel Arthur Brand dit keer zelf niet betrokken was bij het terugvinden, was hij toch de eerste die museumdirecteur Ad Geerdink op de hoogte bracht van het goede nieuws. Een Poolse nieuwssite bleek het nieuws te hebben gepubliceerd. Het schilderij is overgebracht naar het Koninklijk Paleis in Krakau. Het is niet nog bekend wanneer de Jan Linsen weer in Hoorn terugkeert. Via de Nederlandse politie ontving het museum een foto van het teruggevonden werk, dat op het eerste oog in redelijk goede staat lijkt te zijn.

‘Rebecca en Eliëzer’ van de Hoornse schilder Jan Linsen (1602-1635). Beeld: Westfries Museum

Bentvueghels

Het gaat om het schilderij ‘Rebecca en Eliëzer’ van de Hoornse schilder Jan Linsen (1602-1635). Hij schilderde het Bijbelse tafereel in 1627. Jan Linsen was gespecialiseerd in het maken van historiestukken en Italiaanse landschappen. Hij verbleef een tijd lang in Italië en maakte deel uit van de roemruchte Bentvueghels, de kring van Nederlandse kunstenaars in Rome. Daar kreeg hij de bijnaam Hermafrodito. Linsen leidde een turbulent leven en werd doodgestoken bij een kaartspel.

Terugkeer van een publiekslieveling

Het teruggevonden schilderij is het enige werk van Linsen die het Westfries Museum in de collectie heeft. Ad Geerdink: “We zijn heel blij met de op handen zijnde terugkeer van deze verloren zoon. Het was vanwege de beeldende, kleurige voorstelling altijd een publiekslieveling. Met name de collega’s die de roof in 2005 hebben meegemaakt, reageren emotioneel op de vondst: die verschrikkelijke inbraak is nog altijd een open wond. We hopen het schilderij nu zo snel mogelijk weer in het museum te kunnen laten zien. Nog achttien te gaan. De toekomst van het museum is niet compleet als niet ook deze kunstwerken zijn teruggekeerd.”

Inbraak in 2005. Beeld: Westfries Museum

Kunstroof in Hoorn

In 2005 werden 24 schilderijen en ongeveer 70 stukken zilver uit het Westfries Museum in Hoorn gestolen. Een ingrijpende gebeurtenis die het museum nog steeds bezighoudt. In 2016 doken vijf gestolen schilderijen op in Oekraïne. Na een lange periode van speuren, onderhandelen en diplomatiek verkeer werden de vijf schilderijen op 7 oktober 2016 feestelijk in het museum onthaald: ‘Keukenstuk’ van Floris van Schooten, ‘Vrouw Wereld’ en ‘De Terugkeer van Jefta’ van Jacob Waben, ‘Boerenbruiloft’ van Hendrick Boogaert en ‘Gezicht op de Nieuwstraat’ van Isaac Ouwater. Nu is dus ‘Rebecca en Eliëzer’ van Jan Linsen als zesde gestolen werk teruggevonden.

Momenteel is het Westfries Museum gesloten in afwachting van een ingrijpende renovatie. Door een vertraging vormt het compleet leeggeruimde museum van 22 juni t/m 3 november echter het decor voor de expositie ‘Rembrandt, de fotograaf’, met meer dan 200 etsen. De grootste collectie Rembrandt-etsen ooit in Nederland getoond. www.westfriesmuseum.nl/rembrandt

Bron: Westfries Museum

Publicatiedatum: 27/05/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.