Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nieuw boek over natuur Oer-IJ gebied

In de groene driehoek tussen Zaanstad, Velsen en Alkmaar ligt het Oer-IJ gebied; ingeklemd tussen drie verstedelijkte regio’s. Maar verrassend genoeg is de natuur in Nederland nergens zo gevarieerd als hier. Over het bijzondere landschap en de flora en fauna die daar bij horen is nu een boek verschenen. Bedoeld om een breed publiek daar kennis mee te laten maken. Op vrijdag 24 mei a.s. wordt het boek officieel uitgereikt aan gedeputeerde van de provincie, Rosan Kocken tijdens een bijeenkomst voor genodigden in bezoekerscentrum De Hoep in Castricum.

De uitgave is een initiatief van Stichting Oer-IJ, een burgerbeweging die zich al jaren inzet voor een grotere bekendheid van de kwaliteit en kwetsbaarheid van het landelijk gebied in Kennemerland, Zaanstreek en IJmond. Tot aan het begin van de jaartelling stroomde een noordelijke tak van de Rijn via Amsterdam richting Castricum, om daar in zee uit te monden. Door de aanwezigheid van die inmiddels verdwenen rivier is een zeer divers en uniek landschap ontstaan. Met veenweides, strandvlaktes, polders, duinen, strandwallen en een stroomgebied vol rivier- en zeeklei. Die afwisseling heeft in de loop der eeuwen voor een groot aantal biotopen gezorgd, elk met zijn eigen specifieke flora en fauna.

Vogelkijkhut Hempolder bij Akersloot. Foto: Stichting Oer-IJ.

Eerder schreef bioloog Bart Korf namens Stichting Oer-IJ voor politiek en bestuur al een ‘kennisdocument’ om duidelijk te maken hoe bijzonder de natuurwaarden hier zijn. Die gedetailleerde inventarisatie en beschrijving was de basis voor het nu verschenen publieksboek. Voor de diverse hoofdstukken is een keur aan gastschrijvers uitgenodigd die vanuit hun vakgebied voor specialisten kunnen doorgaan. In het boek staan veel illustraties, luchtfoto’s en speciaal voor de uitgave zijn verhelderende kaarten gemaakt.

Het afsluitende hoofdstuk gaat in de op de toekomst en beschrijft een scenario waarbij behoud en versterken van natuurwaarden in het Oer-IJ gebied kunnen worden gecombineerd met het zoeken naar oplossing voor klimaatverandering, verstedelijking, recreatiebehoeften en een natuur inclusieve landbouw. Hoe bijzonder flora en fauna zijn, ervaren de lezers zelf wanneer ze een bezoek brengen aan de ‘hotspots’ die apart in het boek zijn opgenomen. Ze linken met de website oerij.eu waar die specifieke pareltjes nader worden toegelicht met tekst en een routekaartje.

Cover van het boek. Foto: Stichting Oer-IJ.

De bijzondere Natuur van het Oer-IJ landschap kost €24,50, is te koop  bij Archeologiemuseum Huis van Hilde en bezoekerscentrum De Hoep. Voor het bestellen informatie op de website www.oerij.eu

Bron: Stichting Oer-IJ

Publicatiedatum: 23/05/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.