Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

5e editie Surinaamse Maanden bij Stadsherstel

Voor de 5e keer sinds 2018 organiseert Stadsherstel Amsterdam met vele Surinameliefhebbers zoals curator Myra Winter, de Surinaamse Maanden. Een benefiet voor behoud van Surinaams erfgoed. Er is dit jaar weer een gevarieerd programma samengesteld met o.a. een verkoopexpositie, wandeling en lezingen waaronder een lezing van Cynthia McLeod.

Stadsherstel Suriname

In 2011 is Stadsherstel Suriname opgericht naar voorbeeld van Stadsherstel Amsterdam, en sindsdien zijn er al vijf panden gered en gerestaureerd. Het eerste pand was de Julianastraat 56. Eén van de laatste authentieke Surinaamse houten woningen aan deze straat die gebouwd is door de Surinaamse eigenaar en timmerman Lourens Berkenveld. Daarna volgden Costerstraat 62, eens een koffiebranderij en nu nieuw leven ingeblazen door Coffee Mama, Prinsessestraat 43, Zwartenhovenbrugstraat 116 en Prinsessestraat 47. De Prinsessestraat 43 is één van de laatst overgebleven voorbeelden van een volkshuisvesting woning. Tegenwoordig is het Koto Museum erin gevestigd.

Djon Louis Seedorf, Onderweg naar de herinnering (2024).

Goede doelen editie 2024

De goede doelen van deze Surinaamse Maanden zijn:

  • Het Elisabeth SamsonHuis van Cynthia McLeod. Een van de boeken van McLeod “Elisabeth Samson De Vrije Negerin” speelt zich deels af in dit pand.
  • Het 6e door Stadsherstel Suriname aan te kopen en daarna te restaureren monumentale pand.

Amstelkerk middelpunt van activiteiten

De Amstelkerk is het middelpunt van deze benefietactiviteiten. Daar is de verkoopexpositie, vinden de lezingen plaats en start en eindigt de Surinaamse Maanden wandeling. Een wandeling die langs Amsterdamse panden gaat met een Surinaamse geschiedenis. Halverwege kan er met een museumjaarkaart een gratis bezoek gebracht worden aan het Amsterdam Pipe Museum. Zij verzorgen ook één van de lezingen en zijn opgenomen in de expositie met informatie over de Goudse pijp die veelvuldig in Suriname gevonden wordt bij archeologisch onderzoek.

Chequita Nahar halssieraad met pijpenkopjes (2024) Foto Galerie Marzee Michel Heffels.

Verkoopexpositie ‘Dwalen met een deken van herinneringen’

De verkoopexpositie van dit jaar heeft curator Myra Winter de naam ‘Dwalen met een deken van herinneringen’ gegeven. Het is een zin ontleend uit een gedicht van de dichter Jit Narain, pseudoniem van Djietnarainsingh Baldewsingh. Hij overleed begin dit jaar in Paramabribo.

Myra heeft weer een indrukwekkende groepstentoonstelling samengesteld. De Surinaams gerelateerde kunstenaars van dit jaar zijn: Djon Louis Seedorf, Razia Barsatie, Nishal Hindori, Neil Fortune, Glenn Kallasingh, Ursula Neubauer, Dan Ernst & Cary Speksnijder en Chequita Nahar. In de tentoonstelling zijn ook nieuwe werken opgenomen. Sommigen zijn zelfs speciaal gemaakt voor deze expositie in het thema (Wereld) erfgoed en archeologie.
Zo heeft Cary Speksnijder, partner van Dan Ernst die eveneens kunstenaar is, nieuwe werken van reeds door Dan gecreëerde kleine stukken keramiek en scherven gemaakt. Ook wordt er van Chequita Nahar een halssieraad tentoongesteld waarin ze pijpenkopjes heeft verwerkt. Neil Fortune maakte een serie werken waarin bouwmaterialen centraal staan; duurzaamheid versus vergankelijkheid en verleden versus heden. En Djon Louis Seedorf laat werk zien waarbij hij zich heeft laten inspireren door het verhaal van het gevonden schervenwrak wat vanuit Amsterdam op weg was naar Suriname. (Over het schervenwrak gaat de lezing van 15 juli). Djon Louis associeerde dat verhaal met de wording van het Brokopondostuwmeer in Suriname. Dat gebied is ontstaan doordat dorpen onderwater zijn gezet en nog altijd steken de takken van de bomen boven het water uit. Zijn familie komt uit een dorp in dit gebied; Berg en Dal.

Djon Louis Seedorf, Vergezicht in de herinnering (2024).

Etalage-veiling in het Stadsherstel Winkeltje

Stadsherstel heeft een paar kunstwerken/gebruiksgoederen van een relatie van Stadsherstel gekregen om te veilen voor behoud van Surinaams erfgoed. Ze kunnen bekeken worden in de etalage van het Stadsherstel Winkeltje tijdens de lezingen, en op de website. Ook is daar te zien wat het hoogste bod tot dan toe is.

Vier maandagavondlezingen in het thema (Wereld) erfgoed en archeologie
Lezing 1: 17 juni. Jodensavanne en Elisabeth SamsonHuis, Cynthia McLeod
Over de komst van Joodse kolonisten naar Suriname, het begin van het stadje Jodensavanne en hoe de Joden een belangrijke groep werden in die Surinaamse koloniale gemeenschap. Ook verteld Cynthia McLeod over de voortgang van haar Elisabeth SamsonHuis.

Lezing 2: 24 juni. Goudse pijpen in Surinaamse grond, Benedict Goes/Amsterdam Pipe Museum
Over de Goudse pijp en hoe deze in Suriname kwam. Maar ook wie rookte ze? Wellicht geeft een groep fragmenten van witte kleipijpen die 50 jaar geleden in Suriname zijn gevonden antwoord. Ze zijn tijdens de lezing te zien.

Lezing 3: 8 juli. Suikerraffinage en archeologische resten in Amsterdamse bodem, archeoloog Jorgen Veerkamp
Aan de Overtoom is een aardewerkfabriek gevonden die suikerpotten maakte. Bij de realisatie van de Noord- Zuidlijn zijn scherven van suikerpotten en trechters gevonden en op de Wallen was de suikerbakkerij ’t Moriaans Hooft’. Ze hebben allen een link met het “Witte Goud” uit Suriname. Naar de drie projecten deed Jorgen Veerkamp archeologisch onderzoek

Lezing 4: 15 juli De schatten van het Schervenwrak, duiker Carl van Dijk
Een schip vol scherven en spullen om een plantage in waarschijnlijk Suriname mee op te bouwen. Dit trof o.a. Carl van Dijk van duikclub Texel, in 2005 aan in de Waddenzee. Zij gaven het wrak de toepasselijke naam Schervenwrak.

De Surinaamse Maanden vinden plaats van woensdag 5 juni t/m vrijdag 26 juli 2024. De verkoopexpositie is op werkdagen gratis te bezoeken in de Amstelkerk, Amstelveld 10, Amsterdam. Daar is dan ook de wandeling verkrijgbaar.

Op www.stadsherstel.nl/suriname is meer informatie te vinden over de activiteiten.

Bron: Stadsherstel Amsterdam

Publicatiedatum: 03/06/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.