Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Visserstruien in het Zuiderzeemuseum

In deze video vertelt conservator Hilde Cammel van het Zuiderzeemuseum over de geschiedenis van de visserstrui: wat was hier zo innovatief aan?

De Nederlandse vissers die in de tweede helft van de 19de eeuw in de Schotse wateren en bij de Shetlandeilanden visten, zagen daar hoe de lokale vissers zich kleedden in comfortabele truien. Gebreid goed als bovenkleding: dát was nieuw, want voor die tijd werd het voornamelijk als onderkleding gedragen. In Engeland droegen de vissers al langer truien als bovenkleding, warm en comfortabel. De Nederlanders namen deze gewoonte over en de trui werd een algemeen gedragen kledingstuk door vissers uit het hele land. Ze werden vaak gedragen in plaats van het baadje of rokkien.

De trui werd rondgebreid en versierd met kabels en andere motieven. Aanvankelijk zullen de Schotse truien als voorbeeld hebben gediend. De breisters kozen de motieven die ze zelf mooi vonden, maar omdat ze ook bij elkaar de kunst afkeken ontstonden veel plaatsgebonden kenmerken en kun je aan de trui vaak zien uit welke plaats de drager kwam.

Bron: Modemuze

Publicatiedatum: 04/12/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.