Vakmanschap in Pieter Teylers Huis

De afgelopen jaren hebben vele specialisten gewerkt aan de grondige restauratie van Pieter Teylers Huis. Maak kennis met de ambachten en mensen die gezorgd hebben voor een prachtig resultaat.

Houtbewerking
Barbara Visser en Janneke Booijnk van Booijink en Visser Meubelrestauratie vertellen over hun project binnen deze grote restauratie.

Meubelrestauratie
Dennis Le Poole vertelt in zijn werkplaats over de restauratie van een set van 24 neoclassicistische stoelen. De stoelen worden vakkundig bekleed door Stefanie Uitendaal.

Kleuronderzoek en interieurontwerp
Kleurspecialist en interieurontwerper Rosan Scheres vertelt over het bijzondere proces van het bepalen van de kleuren in Pieter Teylers Huis. Hoe zag het huis eruit in de 18e eeuw en welke kleuren, behangsels en stoffering horen daarbij?

Interieurstoffering
Marco Gruters van de firma Oostendorp uit Montfoort vertelt in de prachtige kamers van Pieter Teylers Huis over de bijzondere wandbespanning en behangsels die door hem en zijn collega’s zijn aangebracht.

Fotografie
In opdracht van het museum bracht kunstenaar en fotograaf Johan Nieuwenhuize als eerste ‘artist in residence’ de laatste twee jaar van de restauratie in beeld. Het doel van dit project was tweeledig. Allereerst betrof het een kunstopdracht: Nieuwenhuize kreeg de vrije hand om zijn eigen foto’s in het huis te maken ten behoeve van een boek. Daarnaast maakte hij documentaire foto’s om het verloop van de restauratie vast te leggen. In het Prentenkabinet van Teylers Museum is van 20 november 2021 – 16 januari 2022 een selectie van zijn foto’s te zien.

Miniatuur huis
Jet Pijzel, inhoudelijk coördinator miniatuurhuis, vertelt over de totstandkoming van de miniatuurversie van Pieter Teylers Huis.

Hare Majesteit Koningin Máxima opent dinsdagochtend 30 november Pieter Teylers Huis, een nieuwe vleugel van Teylers Museum in Haarlem. De vleugel is het voormalige woonhuis van Pieter Teyler van der Hulst (1702-1778), een aanhanger van de Verlichting. Op 5 december 2021 gaat Pieter Teylers Huis open voor het publiek.

Bronnen: Het Koninklijk Huis en Teylers Museum

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN