Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Ontdek de Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam is Unesco werelderfgoed geworden in 1996. Deze 135 kilometer lange verdedingslinie is tussen 1880 en 1914 aangelegd. Het leger, de regering en de koning(in) zouden zich binnen deze ring kunnen terugtrekken bij een aanval op Nederland. De Stelling bestaat uit 46 forten en batterijen, dijken, sluizen op een afstand van 15 tot 20 kilometer van Amsterdam.

Het idee achter de Stelling van Amsterdam is een staaltje Hollands waterbouwkundig vernuft. Met een ingenieus systeem kon het land rondom de linie onder water worden gezet, waardoor een waterplas kon onstaan, niet diep genoeg voor schepen en te diep voor man en paard. Nog voordat de Stelling was voltooid, was hij al achterhaald. De opkomst van het vliegtuig ontnam de linie zijn betekenis. Ook al werd de Stelling van Amsterdam tijdens de twee wereldoorlogen wel in staat van verdediging gebracht, er hoefde nooit daadwerkelijk gevochten te worden. Inmiddels hebben een groot aantal forten een nieuwe bestemming gekregen.

De Stelling van Amsterdam is niet alleen een uniek systeem van forten, dijken en sluizen; het is ook een groene en relatief stille ring rond Amsterdam. Door de ‘Kringenwet’, die tot 1963 bleef gehandhaafd, mocht er in de omgeving van een fort niet worden gebouwd, daardoor is de omgeving door de jaren heen groen gebleven. Hierdoor is de Stelling van Amsterdam sinds 2004 aangewezen als Nationaal Landschap.

Kijk voor meer informatie op: stellingvanamsterdam.nl

© MUSEION MEDIA, Amsterdam.

Publicatiedatum: 12/03/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.