Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Ons Dorp: Reünie van de HBS in Den Helder

In het programma Ons Dorp is te zien hoe het er vroeger uitzag. Het alledaagse leven en bijzondere gebeurtenissen zijn door amateur-filmers vastgelegd. De historische beelden zijn in de afgelopen jaren verzameld door het Regionaal Archief Alkmaar en veelal afkomstig uit privébezit. Sommige beelden zijn uniek en nog nooit voor een groter publiek te zien geweest.

Aan het einde van de negentiende eeuw gaat er in Den Helder een lang gekoesterde wens in vervulling. De stad krijgt een rijks Hogereburgerschool (hbs). Het statige schoolgebouw ligt vlak achter de dijk, dicht bij de haven van Den Helder.

Als de oorlog is uitgebroken, wordt de school al snel in beslag genomen door de Duitsers. En na de vele bombardementen is er in 1944 niets meer van het gebouw over, net als van de rest van het oude Den Helder. Toch gaan de lessen op de hbs tijdens de oorlog door. De conciërge vindt onderdak in een leegstaande woning aan de Kerkgracht. De kamers zijn ingericht als klaslokaal, de conciërge zit in de keuken en de directeur trekt in op zolder. Na de oorlog, vijftig jaar na de oprichting van de hbs, komen oud-studenten aan op het station van Den Helder om herinneringen op te halen.

Publicatiedatum: 17/03/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie
  • l.lASSCHUIJT schreef:

    hET COMMENTAAR VAN JAN DE vRIJ, DIE OVERIGENS NOOIT OP DE RHBS HEEFT GEZETEN, BEVAT NOGAL WAT ONNAUWKEURIGHEDEN IK HEB DE REUNIES IN 1988 EN 1993 BEZOCHT EN HEB DAAR NOG FOTOS VAN

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.