Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Ons Dorp: Op boottocht over de Noord-Hollandse wateren

In het programma Ons Dorp is te zien hoe het er vroeger uitzag. Het alledaagse leven en bijzondere gebeurtenissen zijn door amateur-filmers vastgelegd. De historische beelden zijn in de afgelopen jaren verzameld door het Regionaal Archief Alkmaar en veelal afkomstig uit privébezit. Sommige beelden zijn uniek en nog nooit voor een groter publiek te zien geweest.

In de jaren ’30 voeren passagiersschepen af en aan in Alkmaar. Schoolreisjes, een dagje vliegtuigen kijken op Schiphol, naar Texel of de Zaanse Schans. Tot ongeveer halverwege de vorige eeuw was het heel gebruikelijk om per boot te reizen. Alkmaar-Packet was een van de bekendste ondernemingen die vanuit Alkmaar voeren, met tientallen passagiersschepen, een eigen opstapplaats en een scheepswerf.

Twee uur en drie kwartier varen naar Amsterdam, via Akersloot, Marken-Binnen, Knollendam, Wormerveer en Zaandam, zo staat vermeld op een dienstregeling uit 1906. De concurrentie tussen de verschillende scheepsmaatschappijen was moordend. Alkmaar-Packet verloor uiteindelijk de strijd om de bootdienst naar Texel van TESO. In de jaren ’60 was het gedaan met de drukte aan de Alkmaarse kade en ging het bedrijf failliet.

Publicatiedatum: 03/03/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.