Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Ons Dorp: Met reddingsboot Ubbo door de straten van Egmond aan Zee

In het programma Ons Dorp is te zien hoe het er vroeger uitzag. Het alledaagse leven en bijzondere gebeurtenissen zijn door amateur-filmers vastgelegd. De historische beelden zijn in de afgelopen jaren verzameld door het Regionaal Archief Alkmaar en veelal afkomstig uit priv├ębezit. Sommige beelden zijn uniek en nog nooit voor een groter publiek te zien geweest.

Veel inwoners van Egmond aan Zee zullen zich de beroemde reddingboot Ubbo nog herinneren. In 1958 kwam de boot in de vaart, vernoemd naar de overleden echtgenoot van de schenker. Tot halverwege de jaren 1980 voer de KNRM in Egmond met de Ubbo en schreef de boot heel wat reddingsacties op haar naam.

Minstens zoveel aandacht kregen de eerste jaren de oefeningen. Het botenhuis was toen niet aan de boulevard, maar verderop in het dorp. Voordat ze uit kon varen, moest de Ubbo eerst achter een tractor over de Voorstraat in het centrum. “We hoefden niet te vertellen dat we gingen oefenen, herinnert oud-redder Willem Dijkstra zich. “Het dorp liep uit en alle lampen rammelden stuk als wij voorbij kwamen.”

Publicatiedatum: 09/02/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.