Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Muiderslot: Collectieverkenners


Bier! Daarvoor moet je bij Tessel de Heij zijn. Ze is oprichter van het Amsterdamse biermerk Gebrouwen door Vrouwen. We nodigden haar uit in de eetzaal van het Muiderslot, waar het bier rijkelijk vloeide. Daar verkent ze het kleine schilderijtje ‘De smaak en de reuk’. Wat voor bier zullen de geschilderde mannen gedronken hebben?

Als een kind zo blij loopt Judith Cyrus door de tropische kas in onze kasteeltuin. Tenminste, als ze daar vanuit haar rol als kok naar kijkt. De kas staat vol met groenten, fruit en kruiden waar ze iets lekkers van kan bereiden. Maar… de planten hebben ook een geschiedenis. Ze zijn in de 17e eeuw als pronkstukken neergezet en dat is op z’n zachts gezegd niet helemaal eerlijk verlopen. Dat maakt haar als Surinaamse vrouw emotioneel. Kijk je mee door de ogen van Judith naar de kas?

Schrijver en journalist Daan Borrel houdt zich bezig met thema’s als seksualiteit, intimiteit en feminisme. In de Ridderzaal verkent ze het werk ‘Amarylles kroont Mirtillo’. Zonder het verhaal erachter te kennen zijn het inderdaad net twee kussende vrouwen. Daan vraagt zich af wie het schilderij gemaakt heeft: kijken we hier naar de fantasie van een man? En hoe brengt dit object het gesprek over seksualiteit op gang?

Thee uit de kruidentuin van het Muiderslot, laat dat maar aan theesommelier Robert Schinkel over. Hij bezoekt het kasteel voor de allereerste keer en laat zich verrassen door wat hij in de tuin tegenkomt. Daar vertelt hij meer over hoe thee naar Nederland is gekomen en hoe we tot onze huidige theecultuur zijn gekomen.

Kijk hier voor meer afleveringen van ‘Collectieverkenners.’

Publicatiedatum: 05/02/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.