Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Met de trekschuit van Edam naar Volendam in 1931, in kleur!

Hoe zag het leven er 100 jaar geleden uit? Het Youtube kanaal van Rick88888888 toont oude filmbeelden in kleur, waardoor oude beelden opeens heel relateerbaar worden. Deze film heeft een heerlijk rustgevende sfeer terwijl we bijna een eeuw geleden in 1931 op een oude trekschuit van de stad Edam naar Volendam in Nederland reizen. Het was de laatste reis van dit vervoermiddel en waarschijnlijk daarom gefilmd.

De trekschuit was een van de voorlopers van het moderne openbaar vervoer: de trekschuit nam iedereen mee die het vaste tarief wilde betalen. Er waren soms meerdere klassen beschikbaar met meer of minder luxe. Langs veel grachten in Nederland werden verharde jaagpaden aangelegd om paarden de schuiten te laten trekken.

Toen de gewone modderige binnenwegen werden vervangen door verharde wegen, werden rijtuigen het populaire vervoermiddel en begon het gebruik van trekschuiten af ​​te nemen. Mannen met een zekere reputatie zouden alleen een sleepboot nemen als er geen ander, beter vervoermiddel was.
De opening van spoorwegen en de opkomst van stoomboten in de tweede helft van de negentiende eeuw gaven de sleepvaarthandel de genadeslag.

Publicatiedatum: 18/01/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.