Begraafplaats Den Helder: Joodse begraafplaats
Achter elke steen zit een verhaal. Die verhalen brengen historische verhalenvertellers Jack Ambriola en Maarten Noot tot leven in de Verhalenroute begraafplaats Den Helder. In het thema Joodse begraafplaats vind je verhalen die horen bij de bijzondere stenen op de Joodse begraafplaats, zoals de oudste steen van Louis Boas, uit 1827, en de steen met twee zegenende handen van Abraham Philip Cohen. Door de verhalen van Jack Ambriola, die hij allemaal vastlegde in het boekje De Joodse Begraafplaats, komen de verhalen achter de bijzondere gedenkstenen weer tot leven.
Kijk voor meer informatie op www.verhalenbegraafplaatsdenhelder.nl.
Jacob Colthof, ook wel Moheel, was een geliefd man in Den Helder en, de betekenis van moheel: een besnijder.
Abraham Philip Cohen had ook wel de naam Kohien. Op zijn grafsteen op de Joodse begraafplaats Den Helder staan bijzondere symbolen.
Een steen van formaat voor een man van formaat. En dat ging niet om de lichaamslengte van David Grunwald, maar over zijn betekenis voor Den Helder en de Joodse gemeenschap.
Mozes Philip Polak, een geliefde man in Den Helder en directeur-eigenaar van het vermaarde Casino.
In het Metaheerhuis vonden rituele wassingen plaats van Joodse overledenen.
Op de Joodse begraafplaats in Den Helder staan een paar kindergraven. Jack Ambriola laat ze zien en vertelt er kort iets over.
De oudste steen op de Joodse begraafplaats behoort toe aan Louis Boas. Die werd geplaatst in 1827. Jack Ambriola vertelt over zijn leven.
Publicatiedatum: 11/08/2024
Vul deze informatie aan of geef een reactie.