Begraafplaats Den Helder: Grote monumenten
Achter elke steen zit een verhaal. Die verhalen brengen historische verhalenvertellers Jack Ambriola en Maarten Noot tot leven in de Verhalenroute begraafplaats Den Helder. In het thema Grote monumenten vind je verhalen over een aantal van de grootste gedenktekens. Zo luisteren we naar het verhaal van Gobius en zijn manschappen die omkwamen toen een kanon ontplofte tijdens een oefening en bezoeken we het monument van wethouder A.G.A. Verstegen. Jack Ambriola en Maarten Noot delen weer bijzondere verhalen achter bijzondere zerken.
Kijk voor meer informatie op www.verhalenbegraafplaatsdenhelder.nl.
Mr. K.J.C. Stakman Bosse staat bekend als een van de meest invloedrijke burgemeesters van Den Helder tijdens de bloeiperiode van de stad. Hij was burgemeester van juli 1853 tot aan zijn overlijden in juni 1888. Dit maakte hem de langstzittende burgemeester van de stad.
De gebroeders Janzen waren de vroegste projectontwikkelaars die we kenden, uit de 19e eeuw. Maarten Noot vertelt hoe veel namen uit Den Helder nog herinneren aan hun inspanningen.
Egbert Loesberg was een geliefde huisarts in Den Helder en ook verzetsman. Hij overleed in 1947. Jack Ambriola vertelt zijn verhaal.
Het grootste monument in het Springerplantsoen op de Algemene begraafplaats Den Helder is van A.G.A. Verstegen. Vakbondsman en bestuurder. Jack Ambriola vertelt het verhaal over deze bijzondere man.
Hare Majesteit Willem van Ewijck was een mijnenveger schip dat tijdens het opruimen van de mijnen zelf op een mijn voer en zonk. Bij de ontploffing werd een sloep met een deel van de bemanning aan boord weggeslingerd. Gelukkig kwam de sloep weer goed op het water terecht en raakte de bemanning niet gewond. Een ander deel van de opvarenden van de mijnenveger werd gered. De 30 mannen die niet gered werden, worden hier herdacht.
Het grafmonument van de ‘Frans Naerebout’ eert de bemanningsleden van Hr.Ms.mijnenveger die op 2 mei 1918 op een mijn liep en zonk. Negen van de opvarenden werden gered, tien verloren hun leven bij dit tragische incident. Op de rechthoekige stenenplaat staan de namen van zes van hen.
Het marinemonument van de ‘Adder’ herinnert aan een tragisch hoofdstuk in de Nederlandse maritieme geschiedenis. Op 5 juli 1882, slechts één mijl ten westnoordwesten van de vuurtoren van Scheveningen, zonk de ‘Adder’, een zwaar gepantserde rammonitor, met haar volledige bemanning van 65 personen.
Het Marinemonument van Gobius en zijn manschappen staat als een eerbetoon aan de nagedachtenis van luitenant ter zee 1e klasse Gobius en zijn zes mede-manschappen, die op tragische wijze omkwamen door het springen van een kanon tijdens een oefening op 25 juli 1859. Dit bronzen gedenkteken, opgericht door zijn ‘vrienden en wapenbroeders’, herinnert aan de noodlottige gebeurtenis die diepe indruk maakte op de gemeenschap van Den Helder.
Publicatiedatum: 15/08/2024
Vul deze informatie aan of geef een reactie.