Warmenhuizen

Frans Stam vertelt over zijn jeugd in Warmenuizen Herberg 'De Moriaan' in Warmenhuizen Ursulakerk in Warmenhuizen kwam na de reformatie net als zoveel kerken in handen van de calvinisten, de belangrijkste geloofsgroep in de Nederlanden. Maar in de loop van de tijd ontstond er een nieuwe stroming binne">Dan blokkeren we toch gewoon de deur?

Frans Stam vertelt over zijn jeugd in Warmenuizen

Op Verhaal komen in …Schagen, Zijpe en Harenkarspel

n

Vertellers en luisteraars van mooie verhalen over Schagen, Zijpe en Harenkarspel kunnen hun hart ophalen. Door de fusie op 1 januari 2013 worden 25 dorpen op papier 1 gemeente. Al deze dorpen hebben een eigen identiteit, karakter en geschiedenis. Luister naar verhalen van de buurman, de buurvrouw, de bakker, de kooiker, de schooljuf, de winkelier of de burgemeester tijdens twee verhalenweekenden begin december 2012 op zes bijzondere locaties in de regio.

>

Herberg ‘De Moriaan’ in Warmenhuizen

De dorpsherberg genaamd ‘De Moriaan’ dateert mogelijk uit het laatste kwart van de zeventiende eeuw. Samen met de er tegenover gelegen voormalige onderwijzerswoning met schoolgebouwtje, het gemeentehuis en de voormalige dokterswoning vormt dit pand de eigenlijke kern van Warmenhuizen.  

Adres: Dorpsstraat 153, Warmenhuizen

>

Dan blokkeren we toch gewoon de deur?

De oude katholieke Ursulakerk in Warmenhuizen kwam na de reformatie net als zoveel kerken in handen van de calvinisten, de belangrijkste geloofsgroep in de Nederlanden. Maar in de loop van de tijd ontstond er een nieuwe stroming binnen het calvinisme: de remonstranten. Deze remonstranten kregen steeds meer aanhangers en invloed. Dit leidde tot hevige botsingen. Zo ook in Warmenhuizen. Hier werd in 1612 een predikant benoemd die remonstrantsgezind was. De oude calvinisten namen direct maatregelen.

>