Nieuwe Niedorp

Zwieren en zwaaien over het ijs

Zwieren en zwaaien over het ijs

Misschien heb je ze wel gezien op een winterlandschap van de schilder Hendrick Avercamp: schoonrijders. Een rijtje schaatsende mensen, hand in hand of arm in arm, zweven in een sierlijke beweging over het ijs. Deze gracieuze manier van schaatsen wordt door de Engelsen ook wel ‘the Dutch roll’ genoemd en door de Duitsers ‘Holl√§ndern’. Het is een nostalgisch beeld, maar wordt in georganiseerd verband nog steeds beoefend. Schoonrijden kent een lange geschiedenis en om het tegen uitsterven te beschermen, is het officieel erkend als ‘immaterieel erfgoed’. De authentieke schoonrijslag ziet er gemakkelijk uit, maar schijn bedriegt. Heb jij de schoonrijslag al onder de knie?

>

Schoolgebouw in Nieuwe Niedorp

Het schoolgebouw is in 1931 ontworpen door de architecten C.D. en J. Reijendam uit Alkmaar, ten behoeve van het Openbaar Lager Onderwijs in Nieuwe Niedorp. De Openbare Lagere School opende haar deuren op 30 april 1932. De woning van de hoofdonderwijzer is in 1934 gebouwd aan de westzijde van het schoolgebouw.  

Adres: Dorpsstraat 146, Nieuwe Niedorp

>

De oude toren van Nierup

De toren van de voormalige St. Martinuskerk van Nieuwe Niedorp naast de moderne Fenix-kerk. De toren van de voormalige St. Martinuskerk van Nieuwe Niedorp naast de moderne Fenix-kerk. De oude kerk Volgens een oude prent in de huidige Fenix-kerk werd in 1546 de mooiste dorpskerk van Nederland gebouwd aan de Dorpsstraat in Nieuwe Niedorp (Westfries: […]

>