Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nieuwe Niedorp

Wonen in een monument: een voormalige onderwijzerswoning uit 1934 Zwieren en zwaaien over het ijs De oude toren van Nierup

Wonen in een monument: een voormalige onderwijzerswoning uit 1934

Aan de Dorpsstraat in Nieuwe Niedorp staan een basisschool en een voormalige onderwijzerswoning uit de jaren 1930. De twee gemeentelijke monumenten zijn prachtige voorbeelden van de traditionalistische stijl. Al ruim 18 jaar woont Gerald Langerak samen met zijn vrouw Jannie in de karakteristieke woning. Oneindig Noord-Holland sprak met hem over de geschiedenis van de gebouwen en over hoe het is om in zo’n bijzonder monument te wonen.

>

Zwieren en zwaaien over het ijs

Misschien heb je ze wel gezien op een winterlandschap van de schilder Hendrick Avercamp: schoonrijders. Een rijtje schaatsende mensen, hand in hand of arm in arm, zweven in een sierlijke beweging over het ijs. Deze gracieuze manier van schaatsen wordt door de Engelsen ook wel ‘the Dutch roll’ genoemd en door de Duitsers ‘Holländern’. Het is een nostalgisch beeld, maar wordt in georganiseerd verband nog steeds beoefend. Schoonrijden kent een lange geschiedenis en om het tegen uitsterven te beschermen, is het officieel erkend als ‘immaterieel erfgoed’. De authentieke schoonrijslag ziet er gemakkelijk uit, maar schijn bedriegt. Heb jij de schoonrijslag al onder de knie?

>

De oude toren van Nierup

Volgens een oude prent in de huidige Fenix-kerk werd in 1546 de mooiste dorpskerk van Nederland gebouwd aan de Dorpsstraat in Nieuwe Niedorp (Westfries: ‘Naaie Nierup’). Het was ‘een pracht’ van een gebouw. Na 430 jaar besloten de kerkvoogden en notabelen de kerk af te breken en te vervangen door een nieuwe. Zeer tegen de zin van Rijksmonumentenzorg vond een cultuurhistorische misdaad plaats.

>