Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN
20 juli 1907

Eerste kortebaandraverij in Zaandam

Een kortebaandraverij is een wedstrijd waarbij paarden, die voor een licht karretje (sulky) zijn gespannen, zo hard mogelijk draven. Zaandam en Assendelft hebben beide een traditie van kortebaandraverijen die tot ver in de vorige eeuw teruggaat. Zo werd in 1907 de Zaandamsche Harddraverij Vereeniging opgericht en werd op 20 juli 1907 de eerste draverij op de Stationsstraat in Zaandam georganiseerd. Deze wedstrijden werden tot in de Tweede Wereldoorlog (1942) jaarlijks georganiseerd.

Een kortebaandraverij is een wedstrijd waarbij paarden, die voor een licht karretje (sulky) zijn gespannen, zo hard mogelijk draven. In de sulky zit de pikeur. De paarden draven in tweetallen beurtelings in de linker- en rechterbaan tegen elkaar over een recht stuk weg van ongeveer 300 meter. Het paard dat het eerst twee ritten wint, gaat door naar de volgende ronde (omloop). Voor het begin van elke omloop wedt het publiek welk paard zal winnen.

De nu nog bestaande kortebanen zijn verenigd in de Bond van Harddraverijverenigingen en stichtingen (sinds 1931). De besturen van de kortebaanverenigingen organiseren de draverijen. De oudste nog bestaande kortebaan – Santpoort – dateert uit 1759. Andere beoefenaars en betrokkenen zijn de pikeurs, de trainers, de fokkers, eigenaren van harddravers en paardenliefhebbers. In 1894 werden in het westen en noorden van het land in totaal wel 209 kortebaandraverij gehouden. Het waren vooral de welgestelde landbouwers, kooplieden, rijke boeren en fabrikanten, die het zich konden veroorloven een harddraver te houden.

Lees meer over kortebaandraverij Assendelft op de website van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

Gerelateerd artikel

Immaterieel erfgoed: Kortebaandraverijen Olympische Spelen op de Bussummerheide