Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN
06 mei 1983

Buitenmuseum Zuiderzeemuseum geopend

Het Zuiderzeemuseum verzamelde de afgelopen zeventig jaar een bijzondere collectie bronnen en objecten over de Zuiderzeecultuur. Op 6 mei 1983 opende het buitenmuseum zijn deuren voor publiek. Het binnenmuseum, gevestigd in het historische Peperhuis, was reeds in 1950 geopend.

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. Het buitenmuseum met zijn historische gebouwen en het binnenmuseum met zijn thematische tentoonstellingen brengen samen dit verhaal in beeld. Het buitenmuseum werd op 6 mei 1983 geopend door koningin Beatrix. In het buitenmuseum wandel je over de klinkerstraatjes terug in de tijd. Meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Ontmoet de bewoners van Urk, bezoek het kaaspakhuis en kijk mee bij de smid. Mis ook vooral niet de hedendaagse designpresentaties geïnspireerd op wonen en werken van vroeger. Hongerig geworden van de historie? Eet dan een vers gerookt visje bij de visrokerij of geniet bij café Hindeloopen van iets lekkers met prachtig uitzicht over het IJsselmeer.

Foto: Directeur Udo Vroom wandelt samen met minister Elco Brinkman en koningin Beatrix op de dag van de opening door het buitenmuseum. N.J. Steltenpool, collectie Zuiderzeemuseum.

Gerelateerd artikel

Het Zuiderzeemuseum. Vroegere tijden herleven.