Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Terugblik op het ONH Erfgoed Matinee

Op 2 december vond het Erfgoedmatinee voor historische verenigingen plaats, een initiatief van Oneindig Noord-Holland in samenwerking met de Noord-Hollandse erfgoedorganisaties MOOI Noord-Holland en NMF Erfgoedadvies. Onderwerpen zoals de Omgevingswet, het digitaliseren van de collectie en hoe je je onmisbaar maakt als historische vereniging kwamen aan bod. Kijk hier de online webinar terug.

Erfgoedmatinee

Vorig jaar werd door Oneindig Noord-Holland het eerste Erfgoedmatinee georganiseerd voor Noord-Hollandse erfgoedverenigingen in de Janskerk in Haarlem. Tijdens de bijeenkomst bleek er vanuit de erfgoedvereniginge een behoefte aan een duurzame samenwerking, waarin verschillende thema’s waar erfgoedverenigingen mee te maken hebben uitgelicht zouden worden. Aan deze vraag is dit jaar gehoor gegeven door nogmaals een bijeenkomst te organiseren. Bij elkaar komen zat er dit jaar niet in, maar in samenwerking met erfgoedorganisaties MOOI Noord-Holland en NMF Erfgoedadvies is een online webinar tot stand gekomen.

De inhoud van het programma is vormgegeven door de drie erfgoedorganisaties met een gastpresentatie van Jaap Verschoor, van het regionaal overleg historische verenigingen. De online webinar is hieronder terug te zien. De volgende vier onderwerpen zullen aan bod komen in de vorm van vier korte lezingen:

  • De mogelijke rol van erfgoedverenigingen in de omgevingswet – Dorine van Hoogstraten (adjunt-directeur MOOI Noord-Holland)
  • Het hoe en waarom van digitaliseren (Margot de Haan, Digitaal Erfgoedcoach NMF Erfgoedadvies)
  • Hoe je jezelf als erfgoedvereniging zichtbaar, tastbaar en hoorbaar maakt (Jaap Verschoor, Regionaal overleg historische verenigingen)
  • Het verhalenplatform Oneindig Noord-Holland (Judith van Amelsvoort en Inge Molenaar, redactie Oneindig Noord-Holland)

Meer weten over digitalisering?

Ben je benieuwd geworden naar het hoe en wat van digitaliseren naar aanleiding van de presentatie van Digitaal Erfgoedcoach Margot de Haan? 21 december geeft ze een uitgebreidere workshop, waarin dit onderwerp verder wordt opgepakt:

Het digitaliseren van een collectie is een hele klus. Voordat je begint is het belangrijk om een plan te maken: Wat ga je digitaliseren, en waarom? In deze korte workshop geeft Digitaal-Erfgoedcoach Margot de Haan een korte introductie van het onderwerp, en ga je zelf aan de slag aan de hand van een fictieve casus. Met het stappenplan dat je krijgt bij de cursus kan je vervolgens zelf aan de slag om een digitaliseringsplan te maken.

Om iedereen de gelegenheid te geven om aan het woord te komen kunnen maximaal tien mensen deelnemen aan de workshop. Als er meer aanmeldingen zijn wordt er een tweede workshop gepland.  Willen jullie graag met meer dan twee mensen van jullie organisatie deelnemen? Neem dan contact op met Margot via onderstaand emailadres om een aparte workshop in te plannen.

De workshop ‘digitaliseren met een plan’ vindt plaats op maandag 21 december van 11.00 tot 12.30. De workshop wordt digitaal gegeven via Zoom. Aanmelden kan door te mailen naar m.dehaan@nmferfgoedadvies.nl met de volgend informatie: naam, emailadres en vereniging. Op de ochtend van de workshop ontvangt iedereen die zich heeft aangemeld een link waarmee ze kunnen deelnemen.

Publicatiedatum: 11/12/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.