Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Tentoonstelling: “Er zal zijn een kanaal”

In 2024, 200 jaar na de opening, vormt het Noord-Hollands kanaal het thema van de wisselexpositie. Onder de naam “Er zal zijn een kanaal” vertelt de expositie de rijke geschiedenis van het kanaal tussen Amsterdam en Den Helder, dat bestemd was “voor de koopvaardij en ’s Konings Marine”.

Het verhaal gaat over de hoofdrolspelers Koning Willem I en Jan Blanken die met hun plan en ontwerp aan de wieg ervan stonden, over de aanleg en de werkomstandigheden daarbij. Ook de  jaagdienst, opgezet om de schepen door paarden te laten voorttrekken komt aan de orde, net zoals de vlotbrug en de waaiersluis, twee uitvindingen van Jan Blanken.

Op een wandvullende print van een historische kaart met daarop het kanaaltracé en het omringende gebied kunnen bezienswaardigheden worden aangelicht; op een beeldscherm worden de gekozen punten toegelicht aan de hand van teksent en beelden. Daarnaast biedt de expositie veel kaarten, prenten, foto’s en objecten, waaronder een model van een waaiersluis ter ondersteuning van het verhaal over een kanaal, dat ooit het grootste ter wereld was.

Het tracé van het Noordhollandsch Kanaal tussen Amsterdam en Den Helder. Via Zijper Museum.

Gratis toegankelijk

De wisselexpositie is vanaf 14 januari open voor publiek en het hele jaar te zien in het Zijper Museum te Schagerbrug. Vanaf januari is het Zijper Museum gratis toegankelijk, de openingstijden zijn: zondag- en maandagmiddag van 12.00 u. tot 16.30 u.

Kijk voor meer informatie op de website van het Zijper Museum.

Bron: Zijper Museum

Publicatiedatum: 09/04/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.