Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Summerschool on the History of the Book

Eind deze maand begint de Summerschool on the History of the Book. Heb je het programma al bekeken? Van 26 augustus tot en met 5 september staat er elke dag een andere collectie in de schijnwerpers. Volg bijvoorbeeld een workshop over Joodse almanakken bij Bart Wallet: wat is de functie van deze 'loeach' en welke veranderingen heeft zo'n boekje sinds de zeventiende eeuw ondergaan? Of volg de workshop over over Parodieën in vroegmodern drukwerk bij Rozanne Versendaal: wat voor pseudoniemen werden er gebruikt door drukkers en auteurs, en valt er op aan de afbeeldingen in dit drukwerk?

De laatste week van augustus en de eerste week van september is de Summerschool on the History of the Book. Het aanbod van cursussen en workshops heeft iedereen die geïnteresseerd is in boekgeschiedenis iets te bieden: onderzoekers, studenten, bibliotheek- en museummedewerkers en alle andere liefhebbers van boeken en manuscripten, bibliotheken en antiquariaten, druktechnieken en typografie.

26 aug Joodse almanakken – Bart Wallet

Hij is in ieder joods huishouden te vinden: de loeach, de zakkalender die elk joods jaar verschijnt. In feite is de loeach, of op z’n goed Nederlands-Jiddisch loegje, veel meer dan louter een kalender die de kalender van het joodse jaar met alle feest- en gedenkdagen aanbiedt. Een loegje is de joodse variant van de Enkhuizer almanak en biedt alle informatie die een jood nodig heeft om van dag tot dag te leven, zijn gebeden te zeggen, te reizen, joodse instellingen te ondersteunen en zich soms te verpozen.

Tijdens deze lezing duiken we in de geschiedenis van de loeach. Waar komt hij vandaan? Welke veranderingen onderging de loeach vanaf de zeventiende eeuw tot op heden? Het zal blijken dat de loeach als historische bron ons ongedachte kennis biedt over het gewone, dagelijkse leven van joden.
Specifieke aandacht zal geschonken worden aan de Nederlandse loechot met eigen kenmerken en de felle commerciële strijd tussen de uitgaves van onder meer de drukkers Proops, Van Embden, Belinfante en Joachimsthal. In alle gevallen geven de loechot een inkijkje in de binnenwereld van het joodse leven. Lees hier meer.

Beeld: Allard Pierson

26 aug Zoeken in Joodse bronnen in Delpher – Ewoud Sanders

In deze twee uur durende workshop leer je slimmer zoeken in Delpher, een databank met ruim 130 miljoen pagina’s uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften uit de periode 1618-2005. De nadruk ligt op het zoeken naar bronnen die betrekking hebben op de joodse geschiedenis. Soms zijn de zoektechnieken en -strategieën simpel, soms zijn ze ingewikkelder. De deelnemers gaan er meteen mee aan de slag en ervaring leert dat je – door ze toe te passen – significant meer relevante informatie vindt. Na afloop van de workshop krijgen de deelnemers een exemplaar van het gidsje dat over dit onderwerp is gemaakt. Lees hier meer.

Beeld: Allard Pierson

6 sept: Van spot tot satire – Parodie in vroegmodern drukwerk – Rozanne Versendaal

In de collecties met vroege drukken van het Allard Pierson zijn veel grappige parodieën te vinden, variërend van lichtvoetige speldenprikjes op alledaagse situaties tot bijtende satire op politieke aangelegenheden. Het zeventiende-eeuwse Klucht-Spel van Meester Coenraedt Bierborst van Joan de Grieck steekt bijvoorbeeld via toneel de draak met schoolmeesters die in de ogen van hun vrouwen te veel drinken en daarom vastgebonden worden. In deze workshop maak je kennis met de materiële kant van vroegmoderne parodieën in de collectie van het Allard Pierson en leer je deze herkennen. We kijken naar pseudoniemen van auteurs en drukkers, die vaak gebruikt werden op de titelpagina voor het publiceren van parodieën. Ook bestuderen we de boekillustraties, die ons meer vertellen over hoe tekst en beeld in de parodie samenkomen (of juist niet). Daarnaast kijken we naar de gebruikers van deze teksten als zij sporen in de boeken hebben nagelaten, om meer te weten te komen over de manier(en) waarop zij parodieën lazen. Lees hier meer.

Beeld: Allard Pierson

Overige activiteiten

27 aug: In het spoor van Madame Jeannette – Raghenie Bhawanie
27 aug: Verhalende cartografie in de vroegmoderne Lage Landen-Anne-Rieke van Schaik (uitverkocht)
28 aug: Wetenschap in Actie – Danny Beckers
2 sept: De geschiedenis van het medische boek – Mart van Lieburg
3 sept: Typografie en grafisch design – Almar Seinen
4 sept: Ik heb nog wat boeken liggen, kan dat de veiling in? – Zwiggelaar Auctions  (uitverkocht)
5 sept: In het spoor van Madame Jeannette – Raghenie Bhawanie

Bekijk het volledige programma hier.

Bron: Allard Pierson

Publicatiedatum: 20/08/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.