Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Mini-expo: In de Ban van de Tulp

In 2024 viert het Tulp Festival Amsterdam zijn tienjarig bestaan. Tijdens het festival, in de maand april, bloeien tienduizenden tulpen in de Amsterdamse straten. In het kader van dit jubileum organiseert het Amsterdam Museum de mini-expo ‘In de Ban van de Tulp' over de eeuwenlange relatie tussen de stad en de tulp, waarbij onder andere het zeldzame Tulpenboek te zien is.

Het Tulpenboek

Een bijzonder werk dat in deze mini-expo te zien is, is het zeldzame Tulpenboek uit de Collectie Six van het Rijksmuseum. Waarschijnlijk behoorde het toe aan de Amsterdamse arts en burgemeester Nicolaas Tulp (1593-1674). In het boek zijn ruim 100 tekeningen van verschillende soorten tulpen en anjers te vinden. De soms enorme prijzen die voor tulpen werden betaald zijn op twee prijslijsten te zien. De Semper Augustus was één van de duurste soorten. Tijdens de ontwikkeling van het boek kostte de tulpenbol 3000 gulden (in de 17e eeuw was dit ongeveer dezelfde waarde als 38.000 euro in 2024). Op het hoogtepunt van de ‘Tulpomanie’ werd er zelfs 10.000 gulden neergelegd voor deze bloem. Daar kon je met gemak ook een grachtenpand voor kopen.

Semper Augustus, Tulpenboek, 17e eeuw, Collectie Six. Via Amsterdam Museum.

‘Tulpomanie’

In de zeventiende eeuw steeg de vraag naar de uit Turkije afkomstige bloem enorm en veroorzaakte het zelfs een van de eerste handelsbubbels ooit: de ‘Tulpomanie’. Het barsten van deze bubbel leidde tot vele faillissementen. Toch bleef de tulp ook na de 17e eeuw populair, als symbool van de liefde en de stad Amsterdam. In de mini-expo vertellen we over de geschiedenis en symboliek van de bloem, maar zijn ook een aantal kunstwerken met de tulp in de hoofdrol te zien. Onder andere de Tulip Dress van ontwerpster Tess van Zalinge uit 2022, die een hedendaagse vorm geeft aan een Oudhollands symbool als de tulp.

Tulpentuin in Huis Willet-Holthuysen, 2023, Amsterdam Museum.

Studio Panorama

De mini-expo ‘In de Ban van de Tulp’ is van 16 maart tot en met 12 mei te zien in Studio Panorama, onderdeel van het Amsterdam Museum aan de Amstel.

Op het dak en in het hart van de collectiepresentatie van het Amsterdam Museum vind je Studio Panorama. Op deze plek zijn steeds nieuwe presentaties te zien van kunstenaars, artiesten of collectieven. Op deze manier gaan ze de dialoog aan met de collectiepresentatie Panorama Amsterdam. Ze geven daarmee een nieuw, hedendaags perspectief op de objecten aan de wanden. Studio LA (Lorien Beijaert en Arna Mačkić) ontwierp een open ruimte met abstracte objecten en vormen, die makers kunnen gebruiken om hun werk te tonen en zich deze ruimte op hun eigen manier toe te eigenen. Studio Panorama is te bezoeken met een regulier entreebewijs.

Studio Panorama, 2022, Gert Jan van Rooij. Via Amsterdam Museum.

Bron: Amsterdam Museum

Publicatiedatum: 24/03/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.