Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Kaasmarkttaferelen in Museum Jan Boon

In Museum Jan Boon in De Rijp (gemeente Alkmaar) staat onder de noemer ‘Cheese and More’ in de maand mei de Alkmaarse kaasmarkt centraal. Er zijn schilderijen en keramiek van Ingrid Kruyssen en fotografie van Evert Winkelman en José Kappelhof. Ingrid Kruyssen is al 26 jaar ladyspeaker op de kaasmarkt. Evert Winkelman legt inmiddels bijna dertig jaar de kaasmarkt in fotografie vast.

Kruyssen heeft voor deze expositie het voltallige kaasdragersgilde geportretteerd. ‘Een bewerkelijk project, maar ik werd heel blij van het schilderen van al die portretjes! Een kleurrijk overzicht van kaasdragers en de kaasvader zal de museumwanden sieren’, zegt ze. Naast schilderijen exposeert Ingrid met bestaande en nieuwe keramiekbeelden, waaronder ook een kaasmarkttafereeltje. Haar schilderstijl is kleurrijk en enigszins impressionistisch, met als resultaat herkenbare beelden.

Net als tijdens haar eerdere tentoonstelling in Museum Jan Boon, in 2022, heeft ze gastexposanten uitgenodigd. Ten eerste is dat Evert Winkelman. Hij fotografeert sinds zijn vijftiende voor de Alkmaarse kaasmarkt. Ooit uitgenodigd door de toenmalige kaasvader Jan van Staten om eens te komen kijken op de vrijdagse kaasmarkt in Alkmaar, liep Evert daar zoals hij zegt ‘een ongeneeslijk kaasvirus op’. Bijzonder is dat zijn fotografie geen reguliere beelden van vrolijke kaasdragers bevatten die kazen verplaatsen naar De Waag. Voor de tentoonstelling in Museum Jan Boon ligt de focus meer op het publiek rondom de markt en foto’s van verregende kaasmarkten, die desondanks slechte weersomstandigheden vrolijke plaatjes opleveren.

De derde exposant is José Kappelhof. Zij legt zich toe op portretfotografie en stillevens. Vooral portretfotografie heeft haar interesse, omdat zij graag met mensen werkt. José weet een prachtige sfeer te creëren in haar werk en vindt het een uitdaging het mooie ‘Rembrandtlicht’ te vangen. Haar fotoshoots zijn goed voorbereide projecten, waar model, accessoires en de juiste kleding met zorg op elkaar afgestemd zijn. De foto’s van José passen qua sfeer en thema prachtig bij de expositie.

Beeld: Museum Jan Boon.

De opening is op zondag 5 mei verricht door Bart Sikkens, kaaszetter op de markt. ‘Cheese and More’ is van 4 tot en met 26 mei -elke zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur- te bezoeken. Museum Jan Boon is gevestigd aan de Rechtestraat 146, De Rijp. Gratis entree. Gratis Jan Boon Wandelroute. De exposanten zijn tijdens de hele expositieperiode zelf aanwezig.

Bron: Museum Jan Boon

Publicatiedatum: 09/05/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.