Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Grenspalen staan op de kaart

In de afgelopen twee jaar hebben bijna 20 vrijwilligers op initiatief van het Kenniscentrum Waterlinies gezocht naar grenspalen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ondanks seizoensuitdagingen en weersomstandigheden zijn tot nu toe 2.096 grenspalen geïdentificeerd. Hiervan zijn er 258 teruggevonden, 22 verplaatst, 10 beschadigd en 10 gereconstrueerd. Het inventarisatieproces loopt nog, maar huidige gegevens zijn al op de website beschikbaar, inclusief kaartcoördinaten.

De afgelopen twee jaar hebben bijna 20 vrijwilligers gezocht naar grenspalen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). Dat zijn vier seizoenen waarin de begroeiing het zicht niet op de grenspalen ontnam of te slecht weer was om naar buiten te gaan. Alhoewel ze nog verder gaan, zijn de grenspalen nu ook op de website gepubliceerd en staan op de Kaart.

De vrijwilligers weten inmiddels van 2.096 grenspalen dat ze ooit in de NHW hebben bestaan. Tot nu toe zijn er 258 aangetroffen waarvan 22 verplaatst zijn. Daarnaast zijn er 10 zodanig beschadigd dat ze als ‘restant’ genoteerd zijn. Maar ook zijn er 10 gereconstrueerde palen aangetroffen. De vrijwilligers gaan ook dit seizoen weer het veld in om verder te zoeken. Hulp is daarbij, in zo’n omvangrijke waterlinie, altijd welkom.

Grenspalen op de kaart. Beeld: Kenniscentrum Waterlinies.

Terwijl de inventarisatie nog loopt, hebben ze wel al de huidige gegevens in het collectiesysteem geïmporteerd, en zullen dat regelmatig herhalen voor de meest actuele stand van zaken. Alle 2.096 grenspalen zijn geïmporteerd en daardoor ook op de website te vinden. En als een kaartcoördinaat bekend is, staat het ook op de Kaart. Met de nieuwe uitbreiding van de filters op de kaart, kan je eenvoudig bijvoorbeeld alleen de aanwezige grenspalen te zien krijgen.

Mocht je een verbetering willen doorgeven, liefst met fotografisch bewijs, dan ben je van harte welkom om dat te doen. Als je meer grenspalen weet die nog niet of onjuist op de website staan, wordt dan gerust een van de vrijwilligers om te helpen de grenspalen te inventariseren.

Bekijk voor meer informatie ook de presentatie over de grenspalen van vorig jaar.

Bron: Kenniscentrum Waterlinies

Publicatiedatum: 10/01/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.