Met het prijzengeld van 100.000 euro wil De Oude Bakkerij investeren in toegankelijkheid en beleving, opdat (nog) meer bezoekers letterlijk en figuurlijk kunnen proeven van de rijke geschiedenis van brood, suiker, chocolade en banket. De andere genomineerden waren het Drents Museum en NEMO Science Museum, die samen 19.169 euro verdelen, één euro per uitgebrachte stem.
‘Blij en trots’
“We zijn ongelofelijk blij en trots dat we als klein museum een breed publiek kunnen aanspreken. Dit is de kers op de taart”, reageert Jacco Spil, directeur en bakker van De Oude Bakkerij. “Sinds de oprichting zijn we een laagdrempelig museum en proberen we iedereen te bereiken. Deze publieksprijs laat zien dat we op de goede weg zijn. We doen dit ter nagedachtenis aan mijn moeder, die het museum in 1982 heeft geopend. De prijs geeft ons de kans om het verhaal achter de producten die we in De Oude Bakkerij gebruiken verder te vertellen, zoals de herkomst van suiker en de suikerhandel door de eeuwen heen”.

De Oude Bakkerij in Medemblik wint Museumprijs 2025. Via Monumentaal.
Thema
De Museumprijs 2025 stond in het teken van ‘multisensorisch museum’: musea die bezoekers niet alleen laten kijken, maar ook laten luisteren, voelen, ruiken of zelfs proeven. De jury prees De Oude Bakkerij om de manier waarop zij verschillende zintuigen weet te prikkelen. Volgens Cathelijne Broers, directeur van sponsor het Cultuurfonds, is de winst van het bakkerijmuseum een prachtig voorbeeld van hoe klein groot kan zijn. Als familiebedrijf wisten ze met een sterke lokale stemcampagne, heel Nederland te bereiken. Een terechte winnaar, met een mooie droom: het eeuwenoude bakkersambacht voor iedereen levend houden”.
De museumprijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Cultuurfonds en de VriendenLoterij, in samenwerking met de Museumvereniging. Eerdere winnaars zijn onder meer het Nederlands Openluchtmuseum (2024), Museum Jan Cunen (2023) en Het Scheepvaartmuseum (2022).
Jury
Willem Bijleveld, voormalig directeur van het Scheepvaartmuseum en het Nederlands Openluchtmuseum, is voorzitter van de jury. De overige leden zijn Fanny Wonu Veys, curator Oceanië van het Wereldmuseum en hoogleraar aan de Universiteit Leiden, Marc de Beyer, directeur van het Teylers Museum, Aspha Bijnaar, onderzoeker en directeur EducatieStudio, Brigitte Bloksma, directeur Museum Beelden aan Zee en Amito Haarhuis, directeur van het Nederlands Openluchtmuseum.
Bron: Monumentaal
Publicatiedatum: 21/11/2025
Vul deze informatie aan of geef een reactie.
1 reactieVan bij het begin waren er wisselende relaties tussen de A.S.G. (Academie voor de Streekgebonden Gastronomie) en het Bakkerijmuseum. J. Collen is ook lid van de Wetenschappelijke Raad v.h. Bakkerijmuseum te Veurne