Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Art Island 2024

Van vrijdag 17 mei tot en met zondag 19 mei presenteren 37 galeries en kunstinstellingen zich op het Forteiland IJmuiden tijdens de derde editie van Art Island. Dit Pinksterweekend varen de bezoekers naar deze unieke kunstbeurs op een historische locatie in de monding van het Noordzeekanaal, onderdeel van De Stelling van Amsterdam en UNESCO Werelderfgoed.

Dit jaar is als speciale gast kunstinstituut De Ateliers uitgenodigd zich te presenteren. De Ateliers is een internationaal instituut voor talentontwikkeling van jonge beeldend kunstenaars, opgericht in 1963 door en voor beeldend kunstenaars.

Dominic van den Boogerd, curator voor De Ateliers op Art Island over de komende presentatie: “Op Art Island 2024 presenteert De Ateliers met gepaste trots: ‘Human Nature / Animal Nature’. De tentoonstelling, geïnspireerd op een neonwerk van Bruce Nauman, omvat werk van vier oud-deelnemers: Rinella Alfonso, Paul Geelen, Thomas Swinkels en Wieske Wester. Zij onderzoeken in hun werk basale levensbehoeften als die aan voeding, beschutting en voortplanting. De kunstwerken stellen prikkelende vragen bij het onderscheid tussen menselijke en niet-menselijke levensvormen, tussen het natuurlijke en het kunstmatige. Een gratis bezoekersgidsje is beschikbaar.”

Beeld: Art Island.

Naast deze presentatie van een non-profit instelling onderscheidt Art Island zich op meer vlakken. De galeries wordt gevraagd solo- of gecureerde presentaties te maken die aantrekkelijker zijn voor de bezoekers. Voorbeelden van gevestigde namen en jonge kunstenaars zijn; Gijs Frieling en Job Wouters bij WeLikeArt, Claudy Jongstra bij Galerie Fontana, Laura Hospes bij LANGart en Dirk Zoete bij Galerie Maurits van der Laar.

Er zijn ook weer nieuwe deelnemers uitgenodigd zoals Vriend van Bavink uit Amsterdam, Dürst Britt & Mayhew uit Den Haag, Kunsthandel Meijer uit Utrecht en ook de specialist in kunstboeken San Serriffe is aanwezig.

De kunstwerken van de deelnemende kunstenaars worden gepresenteerd in de ruige ondergrondse ruimtes. Geen mooie witte wanden en stralende spotjes, maar hedendaagse kunst in de slaap- en eetzalen waar in de Tweede Wereldoorlog de Duitse soldaten verbleven.

Beeld: Art Island.

Art Island is geopend op:
Vrijdag 17 mei : 15.00 – 21.00 uur
Zaterdag 18 mei : 11.00 – 18.00 uur
Zondag 19 mei : 11.00 – 18.00 uur

Ieder half uur vertrekt een boot van Sluisplein 80, IJmuiden naar het Forteiland. En ieder half uur vertrekt een boot van het eiland terug naar het vaste land.

Tickets voor de boot en toegang tot het eiland kosten € 20 en zijn te koop via de website: art-Island.nl

Beeld: Art Island.

Bron: Art Island

Publicatiedatum: 17/05/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.