Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Anne Frank Collectie Online te doorzoeken

De Anne Frank Stichting verzamelt en beheert voorwerpen die te maken hebben met de geschiedenis van Anne Frank. Otto Frank heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het vormen van deze collectie die nu online staat. Ga nu zelf op zoek in de collectie en ontdek de verhalen achter de collectiestukken.

Als de familie Frank en met hen nog vier andere joodse Amsterdammers onderduiken in het Achterhuis op Prinsengracht 263, is aan de voorkant van het pand het bedrijf van Otto Frank, Annes vader, gevestigd. Achter een draaibare boekenkast op de overloop van de tweede etage leven de onderduikers twee jaar lang in het geheim. In 1944 worden zij verraden, gearresteerd en gedeporteerd naar doorvoerkamp Westerbork en later naar concentratiekamp Auschwitz. Uiteindelijk bezwijkt Anne, net als haar oudere zus Margot in kamp Bergen-Belsen aan de gevolgen van tyfus en andere ontberingen.

Het verhaal van Anne Frank is inmiddels wereldberoemd en het Anne Frank Huis trekt dan ook vele toeristen. Jaarlijks lopen er ruim 1,2 miljoen bezoekers door het historisch interieur van het Anne Frank Huis. Het is een uitdaging om de originele voorwerpen in het huis in goede staat te houden. Maar de Anne Frank Collectie bestaat niet alleen uit onderdelen van het Achterhuis. De collectie is divers en varieert van brieven, documenten en foto’s tot voorwerpen. Bekijk hier een aantal topstukken uit de collectie.

De Anne Frank Collectie. Beeld: Anne Frank Stichting.

Doorzoek de collectie

De Anne Frank Collectie bestaat uit meer dan 1.100 objecten en er wordt nog steeds verzameld. Ben je benieuwd geworden naar alle stukken? Doorzoek hier dan zelf de gehele collectie en ontdek de verhalen achter de voorwerpen.

Bron: Anne Frank Stichting

Publicatiedatum: 13/02/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.