Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Restauratie van Wilhelminaplein 12, Heemstede


Binnenkort gaat de restauratie van Wilhelminaplein 12 in Heemstede, lokaal vooral bekend als ‘Het huis van Sientje’, van start. Voorafgaand aan de restauratie is een bouwhistorisch onderzoek uitgevoerd. Zo’n onderzoek leidt tot interessante en soms verrassende bevindingen. Wat gebeurt daar vervolgens mee en waarom? Lucas Hofhuizen, projectleider bij Stadsherstel Amsterdam, en ir. Jacqueline de Graauw van Bureau Bouwtijd nemen u mee en nemen enkele bijzondere details onder de loep, zoals de ontdekte ‘tiener graffiti’ in de slaapkamer.

Bouwhistorisch onderzoek

Een onafhankelijke bouwhistorische opname, waarbij de bouwgeschiedenis van het pand wordt onderzocht aan de hand van archief- en literatuuronderzoek, historische foto’s en natuurlijk het gebouw zelf, geeft inzicht in de monumentale waarden van een pand en helpt op die manier bij het maken van beslissingen over de restauratie- en ontwerpplannen.

Het bouwhistorisch onderzoek naar de rijke geschiedenis van Wilhelminaplein 12 leidde tot een aantal interessante en leuke vondsten. Lucas Hofhuizen, projectleider bij Stadsherstel Amsterdam, sinds 2015 eigenaar van dit pand, en onafhankelijk bouwhistoricus ir. Jacqueline de Graauw van Bureau Bouwtijd lopen in dit filmpje samen door het pand en geven een kijkje in de ‘restauratiekeuken’: hoe wordt in de restauratieplannen omgegaan met de bevindingen en adviezen uit een bouwhistorisch rapport? Waarom zijn de vloertegels in de oude bakkerij bijvoorbeeld zo waardevol voor dit pand en wat zijn hierbij de afwegingen? En kan de ondeugende tekst in de slaapkamer van Alida over de vrijage van Grietje bewaard blijven?

Al vier eeuwen prominent aan het plein

Al op een kaart uit 1627 staat op deze locatie in de oude dorpskom van Heemstede een boerderij afgebeeld. In 1657 werd er een herberg gevestigd: ‘Het Dubbeld Ancker’, behorend bij de gelijknamige Haarlemse bierbrouwerij. In 1810 werd het pand eigendom van de familie Tibboel, die er een broodbakkerij in vestigde tot en met de vroege 20e eeuw. Na vier generaties Tibboel had het pand verscheidene functies, waaronder magazijn en smederij. Daarna runde Sientje van Noort er vanaf 1960 een ware markt binnenshuis met onder andere textiel, snuisterijen en antiek. Het was een begrip in Heemstede en werd in de volksmond dan ook ‘het huis van Sientje’ genoemd. De laatste jaren was Galerie AmstelArt in het pand gevestigd.

In 2015 werd Stadseigenaar Amsterdam eigenaar. Sinds de oprichting in 1956 heeft Stadsherstel Amsterdam al 750 monumenten en beeldbepalende panden gered in en binnen een straal van 45 kilometer rondom Amsterdam. In Heemstede zijn dit, behalve ‘het huis van Sientje’, ‘Het Wapen Heemstede’, aan hetzelfde Wilhelminaplein gelegen, en de Pinksterkerk uit de wederopbouwperiode.

De restauratie van Wilhelminaplein 12 gaat binnenkort van start. Er worden twee woningen en een bedrijfsruimte gerealiseerd. De verwachte oplevering aan de gebruikers is in de loop van 2022.

Bron: Stadsherstel

Publicatiedatum: 13/09/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.