Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Olaf Kraak vertelt over zijn werk als persfotograaf


Hoe is het om persfotograaf te zijn? Meervoudig prijswinnend persfotograaf Olaf Kraak vertelde erover in de Janskerk op woensdag 27 oktober 2021. De opnames van de livestream zijn hier terug te zien.

Wat doet Olaf als hij via zijn telelens kan meelezen op de mobiel van Mark Rutte en Willem-Alexander? Of als Jan Peter Balkenende wil bepalen welke foto er in de krant komt? Hoe kijkt Olaf terug op het begin van zijn carrière bij Fotopersbureau De Boer en de overgang van fotorolletjes naar digitaal? Hoe zorgt Olaf ervoor dat de gefotografeerden zich op hun gemak voelen en hij zijn gang kan gaan, en welke invloed heeft corona gehad op zijn werk tijdens de laatste Olympische Spelen in Tokyo? Al deze vragen – en meer – komen aan bod in het interview dat Jan Kruidhof, onze collega en oud-journalist, met hem had.

Olaf werkte van 1988 tot 1995 bij Fotopersbureau De Boer, dat van 1945 tot 2004 allerlei memorabele gebeurtenissen in Noord-Holland vastlegde. In 2013 werd de collectie van twee miljoen foto’s verworven door het Noord-Hollands Archief. Binnenkort zijn al die foto’s te vinden op de website van het archief. We zijn nu druk bezig om ervoor te zorgen dat de foto’s dan zo goed mogelijk te doorzoeken zijn. Iedereen kan straks zelf struinen door foto’s van festivals, politiek en sport, maar ook foto’s van beroemde en gewone mensen uit Noord-Holland.

Publicatiedatum: 10/11/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.