Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nieuwe aanwinsten voor het Noord-Hollands Archief

In 2021 zijn een aantal prachtige aanwinsten aan de collectie van het Noord-Hollands Archief toegevoegd. In deze video laat conservator Alexander de Bruin de objecten zien en vertelt waarom deze zo bijzonder zijn en een mooie aanvulling op de collectie zijn. Vier bijzondere bronnen worden voor ons uitgelicht.

De eerste bron is een geschiedschrijving over Johan Maurits van Nassau-Siegen, gouverneur van Nederlands-Brazilië. Het gaat om een vertaling uit de jaren ’20 van de 19e eeuw. Het origineel stamt uit 1647. Johan Maurits had na zijn terugkomst opdracht gegeven aan Caspar Barlaeus om zijn ervaringen in Brazilië op te tekenen. Bijzonder is de aansluiting van dit boek bij de collectie: een aantal dierentekeningen van Frans Post – de luipaard, capibara en de tapir – die ze in het archief hebben, vormden de directe basis voor prenten uit het boek.

De tweede bron is een jubileumboek van de Nederlandsche Reisvereeniging (NRV). In 1935 bestond deze vereniging 25 jaar. Ter ere hiervan werd dit prachtig versierde boek gemaakt. Deze uitgave was bedoeld voor de afdeling Haarlem. In het boek staan foto’s van toeristische uitstapjes van het Haarlemse bestuur. Zo krijgen we een inkijkje in het toeristische leven in en rondom Haarlem in het begin van de 19e eeuw.

Een andere aanwinst die De Bruin toelicht, is een vroedschapsboek, 1700-1768/1772. Hierin staat opgetekend welke personen uit welke Haarlemse families zitting hadden in de vroedschap, een soort bestuurlijk college. Van deze families zijn de familiewapens prachtig weergegeven. Bovendien bevat het boek nieuwe informatie over sociale structuren en bestuurlijke geschiedenis. Deze kennis is nog eens verrijkt door een vorige eigenaar van het boek, die met blauwe pen de informatie heeft aangevuld.

Tot slot is er een tekening van Laurens Vincentsz van der Vinne verworven. Dit is een bijzondere tekening, van de noordelijke stadsmuur van Haarlem, omstreeks 1677. De stadsmuur was op dat moment al in vervallen toestand, en zou spoedig verder afgebroken worden. Van der Vinne heeft voor ons vastgelegd hoe dit deel van de stadsmuur er toen uitzag.

Publicatiedatum: 12/03/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.