Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Immaterieel erfgoed: Fijndistillatie van genever en likeur in Amsterdam


Ambachtelijk jeneverstoken gebeurt met gekochte moutwijn, jeneverbessen en kruiden en likeurstoken met brandewijn, gekochte alcohol, vruchten, noten, bloemen en kruiden in ketels op basis van traditionele receptuur. Met behulp van de rectificeerbol wordt het distillaat twee keer gedistilleerd, eerst in de fijnketel, waarna de rectificeerbol zorgt voor correctie. Alle distillaten rusten na distillatie een zekere tijd in stenen potten, eiken vaten of anderszins. Dan worden verschillende jeneverdistillaten verwerkt tot een type jenever en deze wordt opnieuw minimaal drie maanden tot twintig jaar op eikenhouten vaten gelagerd, afhankelijk van het type.

Jenever en likeur worden vaak gedronken bij speciale gelegenheden, zoals de Bruidstranen bij een huwelijk en Kandeel na een geboorte. A. van Wees distilleerderij De Ooievaar is de enig overgebleven, ambachtelijke distilleerderij in Amsterdam. Gevestigd in het hart van de Jordaan, distilleren zij volgens authentieke receptuur. Van Wees distilleert ook nieuwe ingrediƫnten, op verzoek van specifieke klantgroepen, bijvoorbeeld lavendel, selderij, knoflook en peper. Ook maken ze moderne likeuren, zoals van groente en yuzu en zo ontstaat vernieuwing. Likeuren hebben vaak speelse namen, zoals Hempje licht op, Papegaaiensoep en Naveltje bloot.

Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft diverse films laten maken over immaterieel erfgoed en ambachten in Nederland. Je kunt ze hier allemaal bekijken.

Publicatiedatum: 20/01/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.