Begraafplaats Den Helder: Oude Stenen
Achter elke steen zit een verhaal. Die verhalen brengen historische verhalenvertellers Jack Ambriola en Maarten Noot tot leven in de Verhalenroute begraafplaats Den Helder. In het thema Oude Stenen vind je verhalen achter een aantal van de meest bijzondere stenen op de begraafplaats. Zo hoor je het verhaal van Diewer Pieters die een bijzondere schenking deed aan de stad, en over het leven van Kersje Visser een man die als baljuw, schout en dijkgraaf opkwam voor rechtvaardigheid. Bovendien bekijken we het oudste grafteken van de begraafplaats en bezoeken we het kindergraf van Marye Jansdochter Kastrikom.
Kijk voor meer informatie op www.verhalenbegraafplaatsdenhelder.nl.
De oudste steen op de Algemene begraafplaats Den Helder is van Martie Klaes: 1671. Martie Klaes overleed op 30-jarige leeftijd.
Een bijzondere steen, zowel qua vorm en omdat de oorzaak van het overlijden van Dooitse Eelkes Hinxt is aangegeven.
Cornelis van Herwerden (1765-1817) was een prominente figuur in Den Helder tijdens de Franse overheersing. Als baljuw/schout, dijkgraaf van de polder Huisduinen, en notaris bekleedde hij belangrijke functies in de lokale samenleving.
Roelof Robeijn, commandeur der Oostindische Comagnie, stond in de 18e eeuw bekend als de rijkste man van Den Helder. Maarten Noot vertelt hoe dat zo is gekomen.
Jacob Giltjes, in leven tonnenlegger van de Helderse zeegaten. Maarten Noot vertelt over het leven van deze man.
Een betrekkelijk klein steentje voor een man van aanzien. Dat vertelt Jack Ambriola over Kersje Visser, naar wie een gelijknamige straat is vernoemd in Den Helder. Een man met groot rechtvaardigheidsgevoel.
Marye Jansdochter Kastrikom werd slechts 9 jaar oud. Het is een van de weinige kindergraven op het historische deel van de Algemene begraafplaats Den Helder. Jack Ambriola vertelt haar verhaal.
Diewer Pieters schonk bij haar overlijden in 1672 een orgel aan het kerkje in Huisduinen. Dat was bijzonder. Jack Ambriola vertelt haar verhaal.
Vrouwen speelde in de 18e eeuw in het openbare leven nauwelijks een rol. Dit was anders voor Marytie Muller. Na haar overlijden in 1762 werd ze begraven op de begraafplaats van Huisduinen, waar haar grafsteen nog altijd herinnert aan haar moed en vastberadenheid.
Publicatiedatum: 03/08/2024
Vul deze informatie aan of geef een reactie.