Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Archeologisch onderzoek onder voormalige V&D Alkmaar


De archeologen van team Erfgoed gemeente Alkmaar zijn de tweede helft van februari 2024 bezig geweest met een archeologische opgraving onder het voormalige V&D-pand aan de Laat. Al meteen de eerste dagen werden sporen van vroegere bebouwing gevonden. In dit filmpje neemt archeoloog Nancy de Jong ons mee over het ‘onderzoeksterrein’.

Ook de metaaldetector werd erbij gehaald en die trof onder meer een zakhorloge van meer dan 120 jaar oud. Nancy en Niels laten hem zien en praten je bij in de donkere ruimte van het voormalige warenhuis.

Nancy de Jong vertelt onder meer hoe zij en haar collega-archeologen van team Erfgoed Alkmaar op een keldertje stuitten dat later is dichtgemetseld met een muur…

De twee kelders laten steeds meer hun oorspronkelijke vorm zien. Met onder meer een mooie groen-gele ‘dambord’ tegelvloer.Op de laatste dag van de opgraving op de plek waar voorheen V&D zat, donderdag 29 februari 2024, vonden de archeologen van team Erfgoed gemeente Alkmaar de resten van de oudste bewoning op deze plek. Het gaat om twee haarden uit het begin van de veertiende eeuw. Er zijn zelfs resten te zien van de grote brand die in 1328 een groot deel van de stad in as legde…

De vondsten van de opgraving zijn meegenomen naar het archeologisch centrum, waar ze verder worden verwerkt. Nancy de Jong laat zien hoe vrijwilligers Cees en Sjaak de vondsten spoelen.

Bron: Erfgoed Alkmaar

Publicatiedatum: 08/03/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.