Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN
28 februari 1931

Ver­kleed­par­tij voor de vrou­wen­zaak

Op 28 februari 1931 vond er een spektakel plaats in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Een historische modeshow van heldinnen, georganiseerd door de feministes en Amsterdamse dames.

In het najaar van 1930 kwam feministe Rosa Manus samen met Johanna Goudstikker-Bray, vrouw van de beroemde kunsthandelaar, en Johanna Naber, vrouwenhistorica avant la lettre, op een glorieus idee: inkomsten genereren voor de internationale vrouwenzaak met een fancy fair (ze noemden het liever ‘voorjaarsmarkt’) in het gebouw van Arti et Amicitiae, en daarna een historische modeshow met heldinnen in het Stedelijk Museum – een ‘Spieghel Historiael’.

Met een gepeperde entreeprijs, prijsuitreikingen en een souper-dansant toe. Het idee van de Spieghel Historael was van Goudstikker-Bray; historische vrouwen zouden zo voor het voetlicht worden gebracht, terwijl de Amsterdamse dames stiekem zelf konden schitteren op het podium. Naber was al sinds 1890 bezig met het vormen van een canon van historische heldinnen, dus de keuze van 39 vrouwen voor de show was snel gemaakt.

De historische modeshow borduurde voort op populaire tradities als het tableau vivant, historische optochten en het wassenbeeldenmuseum, waar verbeelding en aankleding het verhaal droegen. De fenomenale avond in het Stedelijk Museum was the talk of the town, werd breed uitgemeten in de kranten en zette historische vrouwen op de kaart.

Gerelateerd artikel

Ver­kleed­par­tij voor de vrou­wen­zaak