24 juni 1748

Pachtersoproer

Op 24 en 25 juni 1748 vond het Pachtersoproer plaats. Het volk protesteerde tegen het innen van de belastingen door pachters, die zich in korte tijd enorm wisten te verrijken. Een woedende menigte trok door de stad; tientallen huizen van pachters werden leeggehaald. Er deden zich ‘hinderlijke’ taferelen van openbare dronkenschap voor.

Op bovenstaande tekening uit de collectie van het Amsterdam Museum schetste Simon Fokke de plundering van het huis aan het Singel 187 van de wijnhandelaar en belastingpachter A.M. van Arsen en van de daaronder gelegen wijnkelders. Stoelen, klokken, schilderijen, vogelkooitjes, servies en ander huisraad belanden op straat of in de gracht. Vanuit de kelder wordt een groot wijnvat in het water geleegd. Een aantal mensen heeft zich wat te uitbundig aan de wijn gelaafd.

Uiteindelijk moest de schutterij in actie komen om de orde te herstellen. De aanstichters van het oproer, de tuinman Pieter van Dord en het beruchte ‘manwijf’ Matje Arends van de Nieuwendijk, werden enkele dagen later op de Dam terechtgesteld. Ook tijdens de openbare terechtstelling ontstonden weer rellen, waar de schutterij opnieuw hard optrad.

Gerelateerd artikel

24 juni 1748: Pachtersoproer 28 juni 1748: ophanging aanstichters Pachtersoproer op de Dam
NL | EN