Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN
30 april 2013

Inhuldiging koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander is op dinsdagmiddag 30 april 2013 beëdigd en ingehuldigd in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Hiermee volgde hij koningin Beatrix op, die precies 33 jaar eerder gekroond werd.

’s Morgens vroeg tekende koningin Beatrix onder aanwezigheid van getuigen de Akte van Abdicatie in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis. Vervolgens verscheen de koninklijke familie op het balkon van het paleis en gaven prinses Beatrix en de nieuwe koning Willem-Alexander een korte toespraak. Na de lunch vertrokken ze naar de Nieuwe Kerk, waar de ceremonie zou plaatsvinden. Daar werd de koning ingehuldigd met een toespraak en eedaflegging. Terug in het paleis volgde een receptie voor hoogwaardigheidsbekleders. ’s Avonds werd het speciaal voor Willem-Alexander gecomponeerde Koningslied ten gehore gebracht en maakten de nieuwe koning en koningin met hun dochters een vaartocht over het IJ. De avond werd afgesloten met een groot feest.

Gerelateerd artikel

De Nieuwe Kerk: inhuldiging van het staatshoofd in "de stad Amsterdam als hoofdstad" Opnamen van piepjonge prins Willem-Alexander (1967) Kroonprins Willem-Alexander en Maxima in Haarlem (2001)