Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN
07 augustus 1948

Eerste race op circuit Zandvoort

Plannen voor een circuit in de duinen van Zandvoort lagen er al sinds de jaren dertig. Pas na de oorlog was het parcours echter klaar. De eerste race werd op 7 augustus 1948 over het maagdelijke asfalt gereden. Geen kampioenschap, maar wel een grote gebeurtenis. Prins Bira van Siam kwam als winnaar uit de bus.

Aan het eind van de jaren dertig besloten liefhebbers van de racesport voor het eerst een wedstrijd te organiseren in Zandvoort. Het evenement, dat gereden werd op een tijdelijk stratencircuit, trok zoveel bezoekers dat burgemeester Van Alphen besloot om de autosport in zijn gemeente te stimuleren. Er zou een permanent circuit komen in het duingebied ten noorden van de badplaats. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog liep de aanleg van het circuit echter vertraging op. Maar burgemeester Van Alphen wist ook de Duitse bezetter te overtuigen van het nut van het racecircuit, zodat er toch verder gebouwd kon worden. De aanleg duurde tot na de oorlog, toen Van Alphen opgevolgd werd door burgemeester Fennema. Pas in de zomer van 1948 kon de eerste race op het nieuwe circuit plaatshebben. Hoewel de race niet meetelde voor een kampioenschap, kwamen er toch vele nieuwsgierige Formule 1 coureurs op het evenement af. De race werd gewonnen door prins Bira van Siam. Een jaar later vond weer een evenement op het circuit plaats, onder de naam “Grote Prijs van Zandvoort”. Hier wist Luigi Villoresi met zijn Ferrari de winst te pakken.