Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN
21 juli 1923

Eerste Hilversumse radio-uitzending

De wieg van de Nederlandse Omroep ligt in Hilversum, om precies te zijn in de studio van de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF). Hier vond in 1923 de eerste radio-uitzending plaats: een vrolijk optreden van de Larense jazzband.

Aan het begin van de vorige eeuw verkeerden draadloze verbindingen in een experimenteel stadium. Radiotelegrafie was in 1896 uitgevonden door de Italiaanse natuurkundige markies Guglielmo Marconi (1874-1937). De mogelijkheid om berichten draadloos over grote afstanden te verzenden, betekende een ware revolutie op het gebied van communicatie. De Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF) in Hilversum bouwde vanaf 1918 de benodigde apparatuur voor deze prille industrie. Om de verkoop van haar radiotoestellen te stimuleren, begon de NSF met een proefzender uitzendingen te verzorgen. Ondernemer Anton Philips (1874-1951), die het Philips familiebedrijf in gloeilampen leidde, zag kansen in het nieuwe medium radio en ondersteunde de NSF financieel. Op 21 juli 1923 vond vanuit de NSF te Hilversum de eerste radio-uitzending plaats. Met een optreden van de Larense Jazzband was de Nederlandse Omroep geboren.

Foto: Personeel aan het werk in de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF) te Hilversum, 1930. Fotocollectie Streekarchief Gooi en Vechtstreek.

Gerelateerd artikel

Radio en televisie op het Media Park