09 juni 1969

Brand in de Maartenskerk te Oudkarspel

“Het was in tien minuten bekeken. Toen viel het dak naar beneden. Het was linke soep hoor.” Dat waren de nuchtere woorden van president-kerkvoogd Hendrik Timmerman nadat op 9 juni 1969 een brand de Sint-Maartenskerk in Oudkarspel compleet verwoestte.

De brand was zeer hevig en brak uit tijdens herstelwerkzaamheden aan het dak. Het was een prachtige zonnige dag met een harde wind uit het oosten. Juist daardoor greep het vuur snel om zich heen. De enorme rookwolken die uit het dak sloegen trokken al spoedig veel publiek. Ook burgemeester Zwart van Langedijk was ter plaatse om het trieste maar ook indrukwekkende tafereel te aanschouwen. Binnen de kortste keren vatte het dak vlam en restte er van het schip niet meer dan vier muren. Het bijzondere orgel dat in de periode 1873-1874 door de gebroeders C.B. en P.J. Adema gebouwd was, ging bij de brand geheel verloren. Ook de toren van de kerk bleef niet gespaard.

Een jaar later, op 10 juni 1970, was er goed nieuws te melden: burgemeester Zwart van Langedijk kon het startsein geven voor de restauratie, of beter gezegd voor de herbouw van de kerk. De toren werd in romaanse stijl weer opgebouwd en er kwam een nieuw orgel. Op 15 september 1972 waren de restauratiewerkzaamheden klaar en werd de Allemanskerk officieel in gebruik genomen. President-kerkvoogd én organist Timmerman bespeelde als eerste op 29 september het nieuwe orgel. Naar aanleiding van deze grote brand besloot de Alkmaarse brandweer een bluskanon aan te schaffen.

Foto: De ruïne van de

Gerelateerd artikel

Brand in de Maartenskerk te Oudkarspel
NL | EN