20 juni 1943

Grote razzia in Amsterdam

Op de warme zondagochtend van 20 juni 1943 vond in Amsterdam een grote razzia op joden plaats. De razzia werd tot diep in de nacht voortgezet. Duitse soldaten waren nietsontziend in het zoeken, verzamelen en afvoeren van joodse burgers.

Recente razzia’s hadden weinig opgeleverd en tegen de zomer van 1943 waren de Duitsers ervan overtuigd dat er nog talloze joden in Amsterdam ondergedoken moesten zitten. In alle vroegte sloten ze die noodlottige zondagochtend geheel Amsterdam-Zuid en de Transvaalbuurt in Oost hermetisch af van de buitenwereld. Luidsprekerwagens riepen joodse burgers op om zich bij verzamelpunten te melden, zoals bij het sportpark op het Olympiaplein. De vroege sporters waren getuige van het afvoeren van de bijeengedreven joden. Maar omdat veel joden zich niet vrijwillig meldden, besloten de Duitsers later die dag systematisch alle huizen te doorzoeken. Joodse burgers werden direct opgepakt en met overvalwagens afgevoerd. De razzia duurde tot diep in de nacht. Die zondag en maandag werden in totaal zo’n 5500 joodse burgers naar Westerbork gedeporteerd. Velen zouden de oorlog niet overleven.

Foto: Amsterdamse joden op het Daniƫl Willinkplein (het latere Victorieplein) in afwachting van deportatie naar kamp Westerbork, 20 juni 1943. Op de achtergrond de tram waarmee naar het plein gereisd werd. Collectie Beeldbank WO2, NIOD.

NL | EN