Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Ziekenvervoer toen Marken nog een eiland was

Voordat Marken in 1957 door een dijk met het vasteland verbonden werd bracht het wonen op het eiland de nodige ongemakken met zich mee. De jonge Hein Zeeman moest in 1954 acuut opgenomen worden in het ziekenhuis. De reis die de Marker naar het Purmerendse stadsziekenhuis maakte, een afstand van nauwelijks twintig kilometer, staat in zijn geheugen gegrifd.

Speciaal vervoer

In februari 1954, ik was net 20 jaar oud, had ik het ongeluk een maagbloeding te krijgen. Met spoed moest ik naar het ziekenhuis. Dat bleek heel wat voeten in de aarde te hebben. Eerst werd ik op een burrie, een soort brancard op grote wielen, vastgebonden en naar de Havenbuurt gereden. Daar lag aan de kade ‘De Jonge Jacob’ al klaar. Dat was op Marken een bekend schip dat zowel voor vracht- als voor passagiersvervoer dienst deed; en in dit geval voor speciaal vervoer. Ik werd de kajuit in gedragen en kwam op een tafel te liggen. Ik voel nog het trillen van de scheepsmotor door mijn lijf gaan. Mijn ouders zaten naast me op de houten bank.

De Jonge Jacob.

Ambulance

Na een klein halfuur varen kwam de boot in Monnickendam aan waar een ziekenwagen wachtte. Vervolgens ging de rit naar het Stadsziekenhuis in Purmerend waar ik meteen opgenomen werd. Mijn ouders mochten er die eerste nacht blijven. In het ziekenhuis ging het herstel gelukkig voorspoedig en na een week of vijf, zes kwam ik weer thuis.

Verhuizing

In 1957 kwam de dijk naar het vasteland tot stand. Daarmee was Marken geen echt eiland meer en gemakkelijk bereikbaar geworden. Mijn ouders waren de eersten die over de nieuwe verbinding verhuisden naar Zuidoostbeemster …

Auteur: Hein Zeeman.

Eerste verhuizing over de verbindingsdijk.

Eerste verhuizing over de verbindingsdijk.

Publicatiedatum: 31/01/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.