Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Verhalenpaviljoen Zandvoort: “Ik klom over het hek om in de pitstraat te komen”

Het Circuit Park van Zandvoort, kortweg aangeduid als 'het circuit', is een constante factor in het dorp. Het geluid dat de motoren produceren is altijd aanwezig. Veel mensen komen erop af om van dichtbij te kijken wat er allemaal gebeurt.

Het Circuit

Het Circuit Park van Zandvoort, kortweg aangeduid als ‘het circuit’, is een constante factor in het dorp. Het geluid dat de motoren produceren is altijd aanwezig. Veel mensen komen erop af om van dichtbij te kijken wat er allemaal gebeurt. Toen hij een jongetje was, werd de huidige directeur Erik Weijers al enorm aangetrokken door het circuit, maar het was goed afgesloten en beschermd. Je kwam er niet zomaar bij. “Ik klom over hekken of groef een kuil onder een hek door om maar in de pitstraat te komen en de handtekening van een bekende autocoureur te pakken te krijgen.”

Eric Weijers

Eric Weijers. Directeur van het Circuit Park van Zandvoort.

Puin als fundering

Het kan bijzonder lopen in het leven. Moest de jonge Erik nog over het hek klimmen, vandaag de dag is hij de directeur en kan hij levendig vertellen over het verleden en heden van het Zandvoortse circuit: “Vlak voor de Tweede Wereldoorlog vonden de eerste autosportactiviteiten plaats in Zandvoort. Niet op de plek waar nu het circuit ligt, maar gewoon in het dorp zelf. Dat noemden ze toen een stratencircuit. Het was direct een groot succes en de gesprekken over een permanent circuit in de duinen gingen meteen van start.

In de oorlog kreeg het aanleggen van een circuit natuurlijk niet de hoogste prioriteit. De Duitsers sloopten huizen en hotels langs de kustlijn om het de geallieerden moeilijker te maken een aanval uit te voeren. Dit afbreken zorgde voor veel puin. Het puin van de gesloopte huizen en hotels werd gebruikt om de fundering te leggen van het huidige circuit. Zo werd er toch al in de oorlog het begin gemaakt van het Circuit Park van Zandvoort. Als je nu bijvoorbeeld in de Tarzanbocht gaat graven, kom je uit op de geschiedenis van Zandvoort.”

Blinde bocht

Het circuit was vanaf het eerste moment succesvol. Tienduizend bezoekers kwamen op de eerste race af en er vonden direct vele auto-evenementen plaats. Vanaf begin jaren zestig kwamen de wereldkampioenschappen Formule 1 naar Zandvoort en die zijn daar vrijwel onafgebroken gehouden tot 1985. Vandaag de dag is het circuit nog steeds ongekend populair. Weijers weet waarom: “Dit circuit is heel traditioneel; het tracé bestaat al lang en is tussentijds bijna niet veranderd. De circuits die nu aangelegd worden, zijn zo vlak als een biljartlaken en liggen natuurlijk nooit zo mooi als hier tussen de duinen. Nieuwe circuits kennen geen blinde bochten en verkantingen. Vooral de buitenlandse deelnemers voelen zich aangetrokken tot het circuit en komen elk jaar weer om eens flink te racen. Die aantrekkingskracht raakt het circuit van Zandvoort vast nooit meer kwijt.”

Publicatiedatum: 20/07/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.