Verhalenpaviljoen Zandvoort: “Ik ben er ientje van Bonny”

Zandvoort betekent alles voor Huig Molenaar, eigenaar van strandpaviljoen Thalassa. Vraag Huig om over Zandvoort te vertellen en hij houdt bijna niet meer op.

Book 2 min

Huig Molenaar

Zandvoort betekent alles voor Huig Molenaar, eigenaar van strandpaviljoen Thalassa. Vraag Huig om over Zandvoort te vertellen en hij houdt bijna niet meer op. Hij weet dan ook zeer veel en heeft mooie plannen voor de toekomst, maar vergeet in zijn toekomstvisie het verleden niet. Huig: “Je moet nooit het verleden laten varen, want daar kun je zoveel voor de toekomst uit halen.”

Huig houdt van Zandvoort: “Zandvoort betekent alles voor mij. Haar groengewaad, haar sneeuwwit hoofd betovert steeds ons oog, maar als zij raast, kolkt en brandt slaan wij de blik omhoog”, vertelt Huig gepassioneerd. Hij is er fier op dat zijn overgrootouders Floris Molenaar en Arendje van de Mije in het centrum van Zandvoort in brons voor het museum staan. “Dat kan niet elke inwoner van Zandvoort zeggen.”

Huig Molenaar

Verhalenpaviljoen Zandvoort – Huig Molenaar voor zijn strandpaviljoen Thalassa.

Ientje van Bonny

Met grote armgebaren vervolgt Huig zijn verhaal: “Als je een bijnaam of scheldnaam hebt op Zandvoort, dan hoor je bij de Zandvoortse adel. Ik ben er ientje van Bonny. Daar heb ik ook een naambord van hangen in mijn strandpaviljoen Thalassa. Als je hier in Zandvoort zegt dat je bij Bonny bent geweest, dan weet die precies welk geloof je hebt, welke voetclub je aanhangt, hoe je er maatschappelijk voor staat en van welke tak van de Molenaars je bent.”

Portretschilder

Huig heeft in zijn strandpaviljoen allerlei attributen staan die zijn overgrootvader, zijn vader en hijzelf verzamelde. Elk jaar koopt hij bij de Zandvoortse portretschilder Arie van Orden een of twee schilderijen waar mensen op staan die in Zandvoort wonen of woonden. Huig: “Door al die portretten en mooie oude spullen komen de verhalen hier wel los. Als ik tijd heb, vertel ik graag over de mensen die op de schilderijen staan; over hun karakters en over hun eigenaardigheden, voor zover ik die ken. En anders is er altijd wel weer iemand die aanvult. Zo proberen wij het verleden van Zandvoort hoog te houden. Je merkt ook aan de bezoekers dat ze dat fijn vinden; dan voelen ze zich thuis.”

Bodega

De vader van Huig, liet altijd een foto zien van een oude bodega die vroeger voor het badhuis stond. Elementen en gevels van die bodega wil hij gebruiken voor zijn nieuw te bouwen strandpaviljoen om zo de flair en grandeur van vroegere tijden te verwerken. Molenaar zegt: “Als je het oude verwerkt in het nieuwe, krijgt je warmte en dat is precies waar mensen in deze tijd behoefte aan hebben.”

Publicatiedatum: 20/07/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN