Zaanse molenaars en molenmakers naar Rusland

Peter de Grote was maar kort in de Zaanstreek. Toen hij vertrok was zijn kennis over scheepsbouw een stuk groter, maar ook zijn kennis over die wonderlijke machines: molens. Logisch dat de Tsaar niet alleen scheepstimmermannen, maar ook molenaars en molenmakers meenam naar Rusland.

Papiermolen De Schoolmeester

Peter de Grote kwam naar Holland en de Zaanstreek om kennis te vergaren. Hier trof hij specialisten in het bouwen van boten, houten huizen en molens. Hij bracht timmerlieden, molenmakers en molenaars mee terug naar Rusland. Daarbij ook Zaanse papiermolenaars. Die hadden twintig jaar eerder een geweldige uitvinding gedaan (de maalbak of ‘Hollander’) die het maakproces van papier versnelde en de kwaliteit ervan sterk verbeterde. Tijdens het bezoek van Peter de Grote maalden er zestig papiermolens in de Zaanstreek.

Vandaag de dag is er nog precies één actief: molen De Schoolmeester aan het Guispad in Westzaan maakt nog steeds papier zoals dat ten tijde van Peter de Grote gebeurde. Het is de moeite waard om daar eens een kijkje te nemen.

Molen de Schoolmeester

Molen de Schoolmeester Foto: Vereniging de Zaansche Molen

Molenmuseum Koog aan de Zaan

Op het moment dat Peter de Grote in 1697 in Zaandam voet aan wal zette, zag hij zich omringd door grote bedrijvigheid. Schepen voeren af en aan, grondstoffen werden in molens bewerkt en daarna opnieuw de wereld ingestuurd. In het Molenmuseum aan de Museumlaan 18 in Koog aan de Zaan is het verhaal van de industriemolens en hun producten te zien. Hier maakt u kennis met het technisch vernuft waarmee de molens werden uitgerust, met de leefomstandigheden van de Zaankanters uit vroeger eeuwen en met de industriële kracht en de schoonheid van de molens.

Houtzaagmolen model

Model van een houtzaagmolen in de modellenzaal van het Molenmuseum.(Foto: Picture online)

 

Klik hier voor meer informatie voor een bezoek aan het Molenmuseum.

 

Publicatiedatum: 06/03/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.