Verzet in de Jordaan

Na het uitroepen van de Februaristaking, op maandag 24 februari om half vijf in de middag op de Noordermarkt, is in de Jordaan een groot aantal mensen opgepakt en op transport gesteld. Tot de dag van vandaag is onbekend hoeveel het er zijn geweest, waarschijnlijk rond de vijftig. Wie waren zij? nVan enkelen van hen konden nu de biografieën worden gereconstrueerd.

Geen nummers maar namen

Ongeveer tien Jordanezen zijn naar de concentratiekampen Dachau en Grosz –Rosen gedeporteerd en niet meer teruggekomen.In het kader van het project “Geen nummers maar Namen” hebben leerlingen van het Cartesius Lyceum de biografieën van gevangen van Dachau gereconstrueerd. Jos Sinnema initieerde en coördineerde dit project.De scholieren zijn in de archieven gedoken en hebben met nabestaanden gesproken. Twee van hen kwamen in contact met Kittie Hofboer – De Vries, de kleindochter van Jan de Vries, die zelf al een monument voor haar grootvader had opgericht door zijn verzetsactiviteiten te documenteren.Op 4 mei aanstaande vertellen deze leerlingen over het leven van Jan de Vries en wat het schrijven van de biografie voor hen heeft betekend.

Brieven uit het concentratiekamp

Jos Sinnema leest voor uit de brieven die De Vries vanuit het kamp naar huis kon sturen en ontcijfert wat De Vries ondanks de strenge censuur zijn familie wist mede te delen. Kittie vertelt over het enorme doorzettingsvermogen van haar grootvader, die medische experimenten in dit kamp heeft moeten ondergaan. Na de oorlog herdacht hij vierenveertig ‘gevallen kameraden’, onder meer door hun namen en adressen te noteren.

Het Jordaanmuseum zoekt foto’s en biografische gegevens

Wij zoeken nu de namen, fotoportretten en biografische gegevens van Jordanezen die in kampen zijn omgekomen. Jan de Vries leefde zijn leven lang in de Noord-Jordaan. Daarom noemen wij de namen van kameraden die in zijn buurt woonden: Willem Buurman (1899 – 1944?), J. Cost, Cornelis en Frans Engelander, Pieter (Piet) de Hondt (1900 – 1942), P. Lensen, Cornelis (Nelis) Marinus (1908 – 1944), W. H. Omen, J. Onsia, H. Staalberg en Chris Weeling (1902 – 1942).Vooral familie en nabestaanden nodigen wij uit met te komen naar de herdenkingsbijeenkomst.

Herdenkingsbijeenkomst 4 mei

Lokatie: Jordaanmuseum, Palmstraat 92A , 1015 HT AmsterdamEntree: gratis (vrije gift)Reserveren: nvt, vol is volMeer informatie: http://www.4en5meiamsterdam.nl/nl/page/14952/verzet-in-de-jordaan Facebook: https://www.facebook.com/jordaanmuseum/Contact: info@jordaanmuseum.nl

onh_image_6676onh_image_6676

Publicatiedatum: 03/04/2016

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.