Veronica

De omroep begon in 1960 als de piratenzeezender Radio Veronica. Het was de eerste Nederlandstalige commerciële zender. Vanaf 1965, na een studiereis van deejay Willem van Kooten wordt Veronica een jongerenzender.

Sacha de Boer vertelt over Veronica

Het Veronica-schip

Het Veronica-schip strandt op 2 april in een storm op de kust van Scheveningen.

Het Veronica-schipHet Veronica-schip

Demonstratie

De Veronica Omroep Organisatie (VOO) wordt opgericht op 28 Juni 1973, nadat Radio Veronica door de Tweede Kamer wordt stopgezet, ondanks de zeer grote demonstratie in Den Haag. In een persconferentie, die onmiddellijk wordt gehouden na de beslissing van de kamer, zegt de organisatie door te gaan, en wel als een publieke omroep.Deze voorspelling komt uit op 26 Augustus 1975, wanneer Veronica officieel toestemming krijgt om te gaan uitzenden op radio en televisie als aspirant-omroep (50.000 leden). Bijna kan het niet doorgaan, omdat de minister weigert een licentie te geven, maar de Raad van State bepaalt dat volgens de omroepwet, gelet op het getalcriterium, aan VOO de aspirant-status moet worden verleend. Veronica krijgt vanaf 1 januari 1976 3 uur radio- en 1 uur televisiezendtijd per week toegewezen.

Veronica

Veronica maakte veel muziekprogramma’s, zowel voor buitenlandse als Nederlandstalige muziek.

VeronicaVeronica

Publieke omroep

Ten tijde van de radiozender was Veronica al gevestigd in Hilversum. Vanaf 1969 zit de organisatie in de villa Laapershoek  (nu een hotel) aan de Utrechtseweg, Op de tweede verdieping zijn opnamestudio’s voor de radioprogramma’s, die zelden live vanaf zee worden uitgezonden, maar meestal vooraf opgenomen worden in Hilversum.
Als Veronica een publieke omroep wordt, verhuist het naar de Oude Enghweg 24. In 1976 huurt de radio- en televisieafdeling een kantoor boven het toenmalige café Hertog Theodoor aan de Groest 53b. De radioprogramma’s worden uitgezonden vanuit het Muziekpaviljoen in het Mediapark.

Countdown

De groei van Veronica is enorm, het ledental stijgt en televisieseries en muziekprogramma’s zoals de Top 40 en Countdown zijn enorm populair. Het kantoor van Veronica is dan verhuisd naar Larixlaan 1. In 1985 wordt besloten tot nieuwbouw aan het Laapersveld. Op dat moment zijn er alleen een school en het gebouw van de STER op het terrein. Veronica laat het gebouw, een ontwerp van Tony Berkers, door het KLM-pensioenfonds bouwen en huurt het voor een periode van 10 jaar.

Jeroen van Inkel

Architect Tony Berkers ontwierp een gebouw met drie verschillende vleugels rond een centraal trappenhuis. Op 5 december 1986 nam Veronica directeurRobOut de sleutel in ontvangst.
In 1988 was de radiostudio in het gebouw klaar. Diskjockey Jeroen van Inkel hield zich vanuit Veronica met de inrichting bezig. Het werd de meest geavanceerde radiostudio in Europa. Vanuit de kantine in gebouw 1 werd ook enige tijd de talkshow ‘Tineke’ opgenomen.
 
Vanaf 1 september 1995 stapt Veronica uit het publieke bestel en zendt commercieel uit als onderdeel van de Holland Media Groep. In 1998 is het grootste deel van de medewerkers verhuisd naar verschillende gebouwen in Hilversum. In 2005 meldt de Veronica dat het anker van het voormalige zend schip Norderney,  verplaatst is naar het pand aan de Larixlaan 1. Daar is nog steeds het kantoor van de vereniging

Veronica logo

Het Veronica logo in 1994.

Veronica logoVeronica logo

Wil je meer weten over de geschiedenis van Nederlandse omroepen? Bekijk hier de openingstijden van Beeld en Geluid.

Publicatiedatum: 06/10/2011