Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Trotse doorzager

Tim Doeves uit Zaandijk is molenaar op de Zaanse Schans. In het najaar van 2007 werd een droom werkelijkheid voor Tim. De man, die vanaf zijn jeugd gek was van molens, werd benoemd tot molenaar van houtzaagmolen Het Jonge Schaap.

Tim Doeves: “Het is hier ’s ochtends vroeg vaak het mooist. Als ik de zeilen voorleg en vanaf de molen over de Kalverpolder kijk, realiseer ik me steeds weer hoe prachtig het is. Vooral in het voorjaar of de herfst, als er een laag mist over de polder hangt. Het is mijn verantwoordelijkheid dat de molen zichzelf kan bedruipen, dat we voldoende zaagopdrachten krijgen en dat we het gezaagde hout kwijt kunnen.”

Tim Doeves.

Tim Doeves. Beeld: Dirk Jongejans.

“Een molen is een ingenieus en tegelijkertijd simpel werktuig. Het blijft me intrigeren hoe ze vroeger met eenvoudige middelen overal oplossingen voor wisten te vinden. Ik vind het prachtig om op dezelfde manier te werken als in de zeventiende eeuw.

Laatst hadden we hier een enorme stam van een eik. Acht meter lang en met een doorsnee aan de voet van tachtig centimeter. Dat ding paste eigenlijk helemaal niet in het zaagraam. Dan ga je nadenken over een oplossing en als het met wat aanpassingen dan lukt om die stam in mooie stukken te zagen, ben je trots.”

 

Tim Doeves.

Publicatiedatum: 30/12/2010

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.